Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Alacsonyabb infláció és növekedés 2008-ban

Létrehozva: 2008. október 21.
Módosítás: 2008. október 21.
Forrás: Magyarország.hu, MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Pénzügyminisztérium (PM) azzal számol, hogy az idén az infláció, a növekedés, a beruházások és az export is alacsonyabb, a reálbér növekedése azonban magasabb lesz a vártnál.

Keller László a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta: az infláció 6,5 százalék helyett 6,4, a növekedés 2,4 százalék helyett 1,8 százalék körül alakul, a GDP arányos államháztartási hiány az idén várhatóan 3,4 százalékra, jövőre 2,9 százalékra csökken.

Az idén a PM várakozási szerint az export a korábban prognosztizált 11,5 százalék helyett 7,6 százalékkal nő, a beruházások 4 százalék helyett 1 százalékkal bővülnek, miközben a lakossági fogyasztás a várakozásoknak lényegében megfelelően alakul, növekedése 1,2 százalék helyett 1,1 százalék lesz. A reálbér a várt 0,7 százalékkal szemben az idén 1,2 százalékkal nő.

Jövőre a PM 4,3 százalékos infláció helyett 3,9 százalékost valószínűsít. Az idén decemberre a tárca 5 százalékos inflációt, jövő decemberre pedig 3 százalékot vár.

A kamatkiadások érdemben nem változnak a korábban prognosztizálthoz képest, mivel az állampapírok hozamemelkedésének hatását ellensúlyozza a finanszírozási igény csökkenése.A Pénzügyminisztérium 13,5 milliárd forint államháztartási hiányt vár októberre az önkormányzatok nélkül, az első tíz hónapra pedig 745 milliárd forintot, ami a GDP 2,7 százaléka.

Az államtitkár hozzátette: októberben már érzékelhető a pénzügyi válság hatása. Növeli a kiadásokat a novemberi családi pótlék egy részének októberi indítása is - november 1-je hétvégére esik -, ez valamivel több mint 10 milliárd forint korábbi kifizetését jelenti.
Szeptemberben az államháztartás hiánya a PM által várt 80,5 milliárd forinttal szemben 58,4 milliárd forint volt, az első kilenc havi deficit 731 milliárd forintot tett ki, ami a GDP 2,7 százalékával volt egyenlő.

Keller László azt mondta, hogy meg kell kezdeni az Országgyűlésben a módosított költségvetési javaslat tárgyalását, ha a folyamatok úgy alakulnak, menet közben még lehetőség van a további korrekcióra. Hozzátette: az a leglényegesebb, hogy 2009. január elsejétől legyen költségvetése az országnak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...