Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy az eHR (https://eszemelyugy.gov.hu) felületén 2022. január 17-én (hétfő) 19:00 órától 21:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a szolgáltatás nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Egyszerűsödik az inkubátorba helyezettek örökbefogadása

Létrehozva: 2005. január 24.
Módosítás: 2005. január 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Tavasszal tárgyalhat az Országgyűlés arról az önálló képviselői indítványról, amely tisztázhatja a közel tíz éve működő gyermekmentő inkubátorok használatának körülményeit. A javaslat megkönnyíti az újszülöttek örökbeadását is.

Az örökbefogadásról

Törvénymódosítással kívánja egyszerűsíteni a kórházak előtti inkubátorokban hagyott újszülöttek örökbefogadását a szociális tárca. A minisztérium - Vidorné Szabó Györgyi országgyűlési képviselő törvényjavaslatát támogatva - a kórházaknál kihelyezett inkubátorokban hagyott csecsemők örökbeadását tenné gyorsabbá azzal, hogy megszünteti az anya büntethetőségét.

A Schöpf-Mérei Kórház és Anyavédelmi Kórház előterében, az intézmény portája mellett 1996 óta működik babamentő inkubátor, azóta több vidéki kórháznál is helyeztek el hasonló készülékeket. Az inkubátorok célja, hogy megakadályozzák a szándékosan vagy gondatlanságból elkövetett csecsemőgyilkosságokat: a gyermeküket nem vállaló anyák számára nyújtanak elfogadható megoldást.

Jelenleg megközelítőleg 18 helyen működik gyermekmentő inkubátor. A rendőrség adatai szerint 1996 és 2004 között 22 újszülöttet helyeztek el az inkubátorokban.

A jogi szabályozás azonban mindeddig nem követte az újítást: az inkubátort felhasználó anya bűntettet követett el, amiért elhagyta gyermekét (családi állás megváltoztatásának bűntette), a gyermek pedig a szülő lemondó nyilatkozata nélkül nem vált örökbefogadhatóvá.

2000-ben és 2001-ben ezért közös vizsgálatot kezdeményezett a kórházak előtti inkubátorokba helyezett csecsemők érdekében az állampolgári jogok biztosa és az adatvédelmi biztos. Tavaly decemberben Péterfalvi Attila és Takács Albert , az állampolgári jogok biztosának általános helyettese közös javaslatot fogalmazott meg.

Jogilag is rendezik az inkubátort felhasználó anyák helyzetét

A hamarosan a parlament elé kerülő törvényjavaslat módosítja a házasságról, a családról és a gyámságról szóló törvényt (1952. évi IV. tv.), méghozzá úgy, hogy az anya lemondó nyilatkozata nélkül, az inkubátorba helyezés jogossá tegye az örökbeadást. A családjogi törvény értelmében - a módosítás elfogadása után - az örökbefogadást engedélyező gyámhatósági döntéshez nem lesz szükség annak a szülőnek a hozzájárulására, "aki gyermekét annak érdekében, hogy más nevelje fel - személyazonosságának feltárása nélkül - az egészségügyi intézmény ere kijelölt helyén helyezi el". A gyermek így rendőrségi eljárás nélkül, hat hét múlva örökbeadható. Ezalatt az idő alatt a kórházban gondoskodnak róla.

Módosulhat egyben a gyermekvédelmi és gyámügyi törvény ( 1997. évi XXXI. tv. ), valamint a magzati élet védelméről szóló törvény ( 1992. évi LXXIX. tv. ). A módosítások után a gyermekjóléti szolgálatoknak, valamint a védőnőknek feladatuk lesz tájékoztatnia a várandós - vagy terhességmegszakítást kérelmező - anyákat a kórházakban lévő inkubátorok létezéséről.

Néhány éven belül minden megyében lehet inkubátor

Jelenleg van olyan megye, ahol nem működik gyermekmentő inkubátor, mivel azok kihelyezése nem kötelező az intézmények számára. Korózs Lajos , a szaktárca politikai államtitkára szerint néhány éven belül valamennyi megyében lennie kell legalább egy inkubátornak annak érdekében, hogy minél kevesebb anya hagyja el gondozatlanul gyermekét.

Sokan akartak segíteni az ázsiai árvákon

Magyarországon jelenleg közel kétezer örökbefogadásra alkalmasnak nyilvánított szülő vár gyermekre. A délkelet-ázsiai természeti katasztrófa következtében sokan közülük - és olyanok is, akik korábban nem kezdeményeztek örökbefogadási eljárást -, felajánlották, hogy családjukba fogadnának egy, a földrengés és szökőár miatt elárvult gyermeket. Katonáné Pehr Erika , a szociális minisztérium szaktanácsadója szerint valamennyi katasztrófa esetén jelentkeznek segíteni kívánó házaspárok. A délkelet-ázsiai országok azonban - a katasztrófa sújtotta térségekhez hasonlóan - szigorúan elzárkóznak az ilyen örökbefogadási kérelmek elől, álláspontjuk szerint mindent meg kell tenni, hogy a gyermekek szülőhelyükön nőhessenek fel.

Alacsony a felbontott örökbefogadások száma

Hazánkban évente 800-1000 gyermeket fogadnak örökbe, és minimális az örökbefogadást felbontó intézkedések száma. A sikeres örökbefogadások hátterében a szülők felkészítése, a tanácsadás és a széles körű ellenőrzés áll.

Az örökbefogadás szabályait tartalmazó családjogi törvény szerint Magyarországon egyedülállóak vagy élettársi kapcsolatban élők is örökbe fogadhatnak gyermeket, a gyámhivatal azonban házasságban élők örökbefogadását támogatja.

Az örökbefogadásra jelentkező házaspárok a területi gyermekvédelmi szakszolgálatoknál kezdeményezhetik az örökbefogadást. ( Az örökbefogadás jelenlegi jogi szabályozása. ) A szakszolgálat részletes környezettanulmány elkészítése és a szükséges dokumentumok megszerzése (orvosi igazolás, interjúk, személyes adatok) után javasolja a gyámhivatalnak a szülők örökbefogadásra alkalmassá nyilvánítását. A gyámhivatal határozata két évig érvényes, és egy évvel meghosszabbítható. Ez alatt az idő alatt számítógépes nyilvántartás segítségével keresnek gyermeket a szülőknek.

A leendő szülők három év alatti, egészséges gyermeket szeretnének

A szociális tárca szerint a fő problémát az jelenti, hogy annak ellenére, hogy sok az intézetben nevelkedő és állami gondozott gyermek, kevés az örökbefogadhatóak száma. Emellett a szülők legtöbbször három éven aluli, egészséges gyermeket szeretnének befogadni családjukba. Katonáné Pehr Erika szerint azonban éppen a gyermekvédelmi rendszer hatékonyságát tükrözi, hogy kevés ilyen gyermek kerül ki saját családjából.

Rövidebb határidők gyorsítják fel az eljárást

A nyílt örökbefogadásokat segíti elő az a lehetőség, hogy nonprofit szervezetek számára lehetővé vált az örökbefogadások közvetítése. Jelenleg Magyarországon két szervezet, a Gólyahír Egyesület és az Alfa Szövetség nyújthat segítséget abban, hogy a várandós anyák és a gyermekre váró, örökbefogadásra alkalmas párok megismerhessék egymást, és úgynevezett nyílt örökbefogadás történjen.

Ha a szülő vétkes vagy gondatlan magatartása miatt emelik ki a gyermeket eredeti családjából, megfelelő körülmények esetén a gyámhivatal a korábbi egy év helyett már fél év után örökbefogadhatónak nyilváníthatja a gyermeket. Szintén rövidebb lett annak a határideje, amíg a gyermekéről lemondó szülő meggondolhatja magát. Korábban két hónapig visszavonhatta lemondó nyilatkozatát a szülő, ma erre már csak a gyermek hathetes koráig van lehetősége.

A hosszadalmasnak tartott örökbefogadási eljárásnak Katonáné Pehr Erika szerint ezért csak az a része hosszú, amíg a szülők megkapják a határozatot arról, hogy alkalmasak egy gyermek örökbefogadására, és amíg megtalálják a számukra megfelelő gyermeket. A kiválasztott gyereket ezután "bemutatják" a családnak, akik egy hónapra gondozásba veszik. Ezalatt kiderül, valóban be tud-e illeszkedni a gyermek a családba, és kialakulnak-e a szükséges kötelékek. A gondozásba vétel első napjától számítva hatvan napon belül el kell dőlnie az örökbefogadásnak, azaz a gyámhivatalnak meg kell hoznia döntését.

Nemzetközi egyezmény az örökbefogadásokról

A kormány döntése szerint Magyarország hamarosan ratifikálja azt az 1993-ban létrejött hágai egyezményt, amely egységesíti a nemzetközi örökbefogadások szabályait. A nemzetközi egyezmény egyik célkitűzése megakadályozni, hogy az örökbefogadás ne válhasson haszonszerző tevékenységgé, valamint fontosnak nevezi, hogy megvizsgálják a kultúrák egymás mellett élését, azaz, hogy a gyermek érdekeit szolgálhatja-e, ha egy más kultúrájú (esetleg más vallású) országban nő fel.

Ugrás visszaUgrás vissza...