Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Gyermekmentő-inkubátort helyeztek el a szekszárdi kórházban

Létrehozva: 2005. augusztus 16.
Módosítás: 2005. augusztus 16.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Újabb gyermekmentő-készüléket avattak fel a kormány inkubátor programjának keretében Szekszárdon. A függönnyel lezárt fülke mellett felirat tájékoztatja az anyát, hogy a csecsemő elhelyezése nem számít bűntettnek.

A Dél-Dunántúli Régióban Pécs és Dombóvár után Szekszárdon is inkubátort helyeztek el a megyei kórház portáján azoknak az újszülötteknek a megmentésére, akiket az anyjuk nem kíván felnevelni.

- Az inkubátorhoz a kormány programja keretében díjmentesen jutott a kórház, az orvosi szakma, gyermekgyógyászok, szülészek, nőgyógyászok pozitívan fogadták a lehetőséget - közölte Schultz Károly , a gyermekosztály főorvosa a helyszínen bemutatva az elhelyezés körülményeit. Az inkubátorhoz külön bejáraton juthatnak be az anyák, s függönnyel elzárt fülkében helyezhetik el a nem kívánt csecsemőt, majd a falra erősített tájékoztató szerint egy csengő megnyomásával értesíthetik az újszülött osztály dolgozóit. A fülkében felirat jelzi, hogy a csecsemő elhelyezése nem számít bűntettnek.

A kórház feladata, hogy megfelelő ellátásban, ápolásban részesítse az újszülöttet, akit visszakérhet és hazavihet az anyja, amennyiben jelentkezik érte hat héten belül, ezt követően azonban lemondónyilatkozat nélkül örökbe adhatja a gyámügy a csecsemőt. A főorvos elmondta, az országban az eltelt kilenc év alatt létesített, összesen tizenegy inkubátorban elhelyezett 34 újszülöttért egyetlen anya sem jelentkezett. Tolna megyében tizenöt év alatt két újszülöttet hagyott el az anyja, egy csecsemőt a kórházban hagytak, egyet pedig szemeteskukából mentettek ki.

Inkubátorprogram

Az Egészségügyi Minisztérium által márciusban kiírt pályázat keretében önrész befizetése nélkül, térítésmentesen tíz kórház elé kerülhet gyermekmentő kültéri inkubátor. Ezen intézmények:

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza,
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Kórháza,
Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza,
Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet,
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet,
Szent Lázár Megyei Kórház - Nógrád megye,
Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet - Békés megye,
Heves Megyei Önkormányzat Markoth Ferenc Kórház-Rendelőintézet,
Vas Megye és Szombathely MJV Markusovszky Kórháza,
Pest Megyei Flór Ferenc Kórház.  

Ugrás vissza Ugrás vissza...