Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tovább nőtt az ipari termelés

Létrehozva: 2003. augusztus 15.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az első félévi teljesítményhez hasonlóan júniusban tovább nőtt az ipari termelés. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a termelés volumene júniusban az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal, tavaly júniushoz viszonyítva pedig 2,6 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2003 júniusában 4,3%-kal, az év első hat hónapjában pedig 3,9%-kal emelkedett. A termelés volumene júniusban az előző hónaphoz képest 0,9%-kal, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 2,6 százalékkal nőtt - áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében..

Az év első hat hónapjában az ipari export 6,0%-kal haladta meg az előző év azonos időszakát, a belföldi értékesítés 0,9%-kal bővült. Júniusban a feldolgozóipari termelés 2002 azonos időszakához képest 4,8%-kal, a villamos energia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye pedig 3,7%-kal emelkedett.

Csökkent az élelmiszer- és a bőripar termelése

Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 13,8%-kal, a feldolgozóipari termelés nyolc százalékát képviselő fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása nőtt. Az előző hónapokkal ellentétben a gép, berendezés gyártása is emelkedett, a külpiaci értékesítés kedvező alakulásának következtében 4,2%-kal haladta meg az előző év azonos időszakát.

A feldolgozóipar több mint hatodát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 2,3%-kal csökkent. A legnagyobb mértékű visszaesés változatlanul a bőrtermék, lábbeli gyártásának teljesítményében (28,5%) figyelhető meg.

Közel másfélszeres megrendelések a feldolgozóiparban

2003 júniusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései igen jelentősen, 46,1%-kal nőttek. 2002 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések kiugróan, 56,0%-kal, az új belföldi megrendelések kisebb mértékben, 8,2%-kal emelkedtek.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hat hónapjában 2,4%-os létszámcsökkenés mellett 6,6%-kal volt magasabb, mint 2002 azonos időszakában.

Ugrás vissza Ugrás vissza...