Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tíz százalékot esett az ipari termelés novemberben

Cikk:

A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 2008 novemberében 9,9 százalékkal csökkent az ipari termelés Magyarországon. A tavalyi év első tizenegy hónapjában a dél-alföldi régióban csökkent leginkább a termelés - közölte a statisztikai hivatal csütörtökön.

Az ipari termelés 2008 novemberében 12 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztítva pedig 9,9 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A KSH előzetes adatai alapján, tavaly novemberre 12,2 százalékos, munkanaphatástól megtisztítva pedig 10,1 százalékos csökkenést várt, éves bázison. A termelés volumene tavaly az év első tizenegy hónapjában 0,4 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 2 százalékkal mérséklődött.

Az ipari export 2008 első tizenegy hónapjában 1,1 százalékkal emelkedett, novemberben azonban az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében 14,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év tizenegyedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozó-ipari kivitel négytizedét adó villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene az átlagnál nagyobb mértékben, 17,9 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipari export közel egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 14,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipar január-novemberi belföldi értékesítése 1 százalékkal, novemberben 9,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tizenegy hónapjában 2,8 százalékkal, novemberben 7,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze.

Novemberben a feldolgozóipar minden alágában csökkenés figyelhető meg. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozó-ipari termelés közel egyharmadát kitevő villamos gép, műszer gyártása jelentősen, 17,1 százalékkal visszaesett. Az alágon belül a legnagyobb mértékű csökkenést a híradás-technikai termék, készülék gyártása ágazatban volt regisztrálható. A feldolgozó-ipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása is számottevően, 14 százalékkal csökkent, nagyrészt az összes értékesítés közel háromnegyedét adó hazai eladások visszaesése következtében. Ez a jelenség valamennyi ágazatot hasonlóképpen érintette. A feldolgozó-ipari termelés több mint egyhatodát adó járműgyártás termelése 12,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A tavalyi év első tizenegy hónapjában Magyarország területi egységei közül az ipari termelés négy régióban mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumencsökkenés a Dél-Alföldön (4,1 százalék) volt. A többi régióban 0,4 és 1,7 százalék közötti volumennövekedést regisztráltunk. Novemberben minden régióban visszaesés volt megfigyelhető.

Ugrás vissza Ugrás vissza...