Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2020. július 10-én pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Iraki válság: márciusig van idő

Létrehozva: 2003. február 10.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Figyelembe véve az iraki éghajlati tényezőket, Amerikának a háborút legkésőbb márciusig el kellene indítania. Ugyan a Pentagon szakértői szerint a készültségbe állított 250 ezer katona képes harcolni sivatagi körülmények között, valójában a csapatok nagy része mozdíthatatlan lenne. Míg Bush egyre határozottabb hangot üt meg, Európa még nem jutott egységes álláspontra. Irak megpróbálja nyárig elhúzni az ellenőrzési folyamatot.
Ha háború lesz Irakban, annak legkésőbb március elején el kell kezdődnie. Külügyi szakértők szerint tavasztól őszig az iraki hőmérséklet meghaladhatja a 70 fokot, gyakoriak a homokviharok; majdhogynem lehetetlen utánpótlást biztosítani a gyakorlatilag ismeretlen terepen harcoló, vegyvédelmi ruhákkal felszerelkezett katonáknak. További érv a márciusi hadjárat mellett, hogy az amerikai légierő szeret éjszaka, vaksötétben bombázni, s március első két hetében a hold hajnali négyig a horizont alatt marad Irakban - fogalmaz a Time magazin on-line verziója. Ha Amerika háborút akar - márpedig egyre inkább úgy tűnik, hogy akar -, mindent el kell követnie, hogy az inváziót a tavasz elején elkezdje.
A fegyverzetellenőrzés menete nem akadályozza a háborús terveket: az ENSZ-vizsgálatot vezető Hans Blix a Biztonsági Tanácsnak február 14-én fogja benyújtani jelentését, mely minden bizonnyal tartalmazni fog hiányosságra utaló jeleket. Bush pedig már korábban is jelezte: ezúttal nem hajlandó belemenni azokba a diplomáciai játszmákba, melyekkel Szaddám Husszein 1991-ben megpróbálta a fegyveres konfrontációt nyárig késleltetni.
Európa nem képes gyors reakcióra
Európában eddig nem született egységes válasz az amerikai háborús törekvésekre. Belgium és Franciaország vétót jelentett be a NATO Irakkal kapcsolatos közös készenléti tervvel kapcsolatban. Ezzel szemben az Irakkal határos Törökország a NATO-tagállamok összehangolt cselekvését sürgeti.
Lord Robertson NATO-főtitkár az újabb meddő vitát hozó múlt csütörtöki tanácsülés után életbe léptette a NATO-ban szokásos csendes eljárású határozathozatalt. Eszerint, ha a kitűzött határidőig, hétfő 10 óráig egyetlen tagország sem jelent be kifogást, akkor az általa kidolgozott határozati javaslat, a katonai készenléti intézkedések terve életbe lép.
A francia és a belga kormány már vasárnap jelezte, hogy vétózni fog, és számítanak Németország szavazatára is. - Semmi sem indokolja, hogy a NATO esetleges háborúra készüljön Irakban - nyilatkozott a belga kormányszóvivő.
Gerhard Schröder német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap Berlinben az iraki válság békés megoldása mellett foglalt állást. - Békés leszerelést akarunk Irakban, ha vannak az országban tömegpusztító fegyverek - közölte Schröder. Putyin hozzátette: Oroszországnak is meggyőződése, hogy állhatatosan a békés megoldásra kell törekedni. Azonban a vasárnap esti közös sajtóértekezleten egyik politikus sem tért ki konkrétan a korábban már szellőztetett tervekre: nem beszéltek arról, hogy Franciaország Németország támogatásával tervet dolgozna ki, amelynek központi eleme: az ellenőrök számát megsokszoroznák, az ellenőrző-leszerelő rendszernek ENSZ-kéksisakosok jelenléte adna nyomatékot. A kéksisakosok megbízatása évekre szólna, a misszióban Németország is részt venne.
Válság-megbeszélés Brüsszelben
Az EU soros elnökségét adó Görögország február 10-én jelentette be, hogy megrendezi az EU állam- és kormányfőinek Irakkal foglalkozó csúcsértekezletét. A találkozó célja, hogy újabb lépéseket tegyen lehetővé az iraki fegyverzetellenőrzést irányító Hans Blix és Mohamed el-Baradei e hét pénteki jelentését követően. Nem hivatalos források szerint a csúcsot február 17-én, hétfőn este Brüsszelben tartják.
Romano Prodi elnök szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a bizottság reményei szerint a csúcson sikerül elérni az összehívásától várt eredményt, az egységes európai álláspont kialakítását.
Változik az iraki hozzáállás?
A nemzetközi leszerelési főellenőrök elmondásuk szerint azt tapasztalták bagdadi tárgyalásaik során, hogy Irak kezdi komolyabban venni a még megoldatlan fegyverzetellenőrzési problémákat. Hans Blix vasárnap bagdadi sajtóértekezletén kiemelte, hogy reményei szerint az ENSZ fegyverzetellenőrzési programjával való "jobb együttműködés kezdetét" tapasztalta Bagdadban. Az iraki illetékesek dokumentumokat adtak át a lépfenéről, a VX ideggázról és a ballisztikus rakétákról; megígérték egy bizottság létrehozását a tiltott fegyverzetekkel kapcsolatos összes dokumentum felkutatására, és péntekig ígértek döntést arról, hogy engedélyezik-e amerikai, német és orosz felderítő repülőgépek átrepülését az ország légterében.
A kétnapos látogatás során az irakiak máris számos dokumentumot adtak át, például a lépfenével, az ideggázokkal és a rakétafejlesztési programokkal kapcsolatban, és ezeket az ENSZ szakértői tüzetes vizsgálatnak vetik alá az elkövetkező napokban, hogy megállapítsák, mennyit érnek - közölte az ENSZ fegyverzetellenőreinek a vezetője. Hans Blix reméli, hogy Irak hamarosan törvényt hoz a tömegpusztító fegyverek betiltásáról is.
Nem lehet tudni, hogy Blix jelenlegi nyilatkozata mennyire fog egybevágni a pénteki jelentésével. Ha a jelentés enyhébben fogalmaz, több az esély az amerikai invázió elkerülésére. Az unióban a Brüsszeli tanácskozás hétfőn, a jelentés megjelenése után kezdődik, s valószínűleg többségben foglalnak ott helyet enyhülést célzó szándékkal.
Ugrás vissza Ugrás vissza...