Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Amerika megindította a támadást Irak ellen

Cikk:

Közép-európai idő szerint hajnali fél négykor megindult az Irak elleni háború. George Bush amerikai elnök tévébeszédben jelentette be a támadást nem sokkal azután, hogy lejárt a Szaddám Huszeinnek adott 48 órás ultimátum. Az iraki elnök elítélte az akciót, és "őrültnek" nevezte George Busht, a világ két táborra szakadt az akció miatt.
Kiválasztott célpontokra mért bagdadi légi csapásokkal az Egyesült Államok vezette koalíciós erők hajnalban megkezdték a háborút Irak ellen.
George Bush amerikai elnök kettő és negyed órával a Szaddám Huszein távozását követelő 48 órás ultimátum lejárta után bejelentette, hogy megkezdődött a katonai műveletek nyitó szakasza Irak lefegyverzésére, népének felszabadítására.
Szaddám Huszein volt a célpont
Csütörtök hajnalban, bagdadi idő szerint fél hattól az iraki fővárost három hullámban érte légitámadás alig több mint egy óra alatt. Szárnyas rakétákkal és F 117-es lopakodó harci gépekkel mértek csapást, hogy lefejezzék az iraki vezetést. Washingtoni kormányforrások szerint alkalom adta lehetőséget akartak kihasználni a vezetés lefejezésére.
A célpontot az amerikai hírszerző ügynökségek azonosították, és az egyes hírek szerint maga Szaddám Huszein iraki elnök volt. A BBC helyszíni tudósítása szerint a stratégiai célpontok ellen általánosan várt elsöprő légitámadásnak egyelőre még nincs nyoma az iraki fővárosban. Brit katonai forrás szerint még nincs parancs a szárazföldi támadás megindítására.
"Parancsomra a koalíciós erők megkezdték a csapásmérést katonailag fontos, kiválasztott célpontokra, hogy meggyengítsék Szaddám Huszein képességét arra, hogy hadat viseljen" - mondta az elnök a Fehér Ház ovális irodájában közép-európai idő szerint hajnali negyed 5-kor elmondott rövid beszédében.
Harmincöt ország támogatja az akciót
A hadműveletek célja Irak leszerelése, népének felszabadítása és a világ megoltalmazása egy nagy veszélytől. Több mint 35 ország ad fontos támogatást a haditengerészeti és légi bázisok használatától kezdve a hírszerzési és logisztikai támogatáson át a harcoló egységek telepítéséig.
Az amerikai elnök azzal vádolta Szaddám Huszeint, hogy a hadviselés egyezményeit és az erkölcsi szabályokat semmibe véve iraki csapatokat és katonai felszerelést helyezett el lakóövezetekben, hogy ártatlan férfiakat, nőket és gyermekeket használjon pajzsként, saját katonái fedezékének.
Bush: ez a hadjárat nem lesz felemás
George Bush jelezte, hogy "a hadjárat a kaliforniai nagyságú ország nehéz terepén hosszabb és nehezebb lehet, mint egyesek jósolják". Közölte, hogy célja az egységes, stabil és szabad Irak megteremtése. "Nincsenek ambícióink Irakban, csupán a fenyegetést akarjuk megszüntetni és visszaadni az ország ellenőrzését az iraki népnek. Az elnök leszögezte, hogy ez a hadjárat nem lesz felemás, befejezetlen, és nem végződhet másként, csak győzelemmel.
Ellenzéki irakiakból álló kommandóegységek nyomultak be Bagdadba - jelentették a hírügynökségek amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. Egyidejűleg az iraki rádió frekvenciáján arab nyelven bejelentkezett az amerikai katonai rádió. Az iraki műholdas televízió csütörtökön hajnalban semmit nem közölt a támadásról, hanem "hősi" filmeket, illetve dalokat sugárzott.
Londont váratlanul érte a támadás híre?
A brit kormányfőt nagy-britanniai idő szerint éjfél után röviddel tájékoztatták Washingtonból, hogy csütörtökre várható az Irak elleni támadás - közölte a katonai akció kezdete után a Downing Street. Tony Blair délelőttre haditanácsra hívta össze belső kabinetjét, napi programja azonban, beleértve részvételét a brüsszeli EU-csúcson, a csütörtök reggeli helyzet szerint változatlan.
A miniszterelnöki szóvivő tájékoztatása szerint Tony Blairrel azt közölték, hogy előre hozták a támadást "korlátozott számú parancsnoki állás ellen" - vagyis London gyakorlatilag nem várta a csütörtök hajnali akciót.
Chris Vernon ezredes, a Kuvaitban állomásozó brit erők szóvivője azt mondta csütörtök reggel, hogy még nem kaptak parancsot a szárazföldi támadás megindítására a kuvaiti-iraki határon felsorakozott brit és amerikai erők.
"Igazinak tűnt" az iraki elnök
A londoni rádió egyik bagdadi tudósítója szerint valóban élőnek tűnt az az iraki tévéadás, amelyben Szaddám Huszein elnök nyilatkozatban elítélte a katonai akciót, és őrültnek nevezte George Bush amerikai elnököt. - Közismert, hogy Huszeinnek számos hasonmása van, de ez az igazinak tűnt, és az adás bizonyára valóban élő volt, mert Huszein pontosan megnevezte a támadás napját és óráját - mondta a BBC újságírója, aki szerint azonban ebben az esetben a "lefejező célú amerikai első csapás nem volt sikeres".
Két táborra szakadt a világ az iraki háború miatt
A francia külügyminisztérium szóvivője hazája mély aggodalmát hangoztatta, s reményét fejezte ki, hogy "a most kezdődött konfliktus minél előbb véget érhet".
Vlagyimir Putyin orosz államfő hangsúlyozta, hogy Oroszország a feltétel nélküli békés, politikai megoldás híve. Mihail Kaszjanov orosz kormányfő humanitárius segítséget ígért az iraki polgároknak.
A német kormány nyilatkozatában csalódottságának adott hangot a katonai akció miatt, és humanitárius segítséget helyezett kilátásba az iraki népnek. A kabinet nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy a katonai akció a lehető leghamarabb véget ér, és a lehető legkevesebb emberi áldozattal jár.
A Vatikánban II. János Pál reggeli miséjét az iraki népért való imádságnak szentelte.
A pekingi külügyminisztérium az Egyesült Államokat vádolta, hogy megsérti a nemzetközi viselkedés normáit, és felszólította az amerikai haderőt, hogy állítsa le a hadműveletet. Ezzel szemben Tajvan, Dél-Korea, Japán és a Fülöp-szigetek is támogatásáról biztosította az Egyesült Államok által indított hadműveletet.
"Szomorú és kiábrándító az a pillanat, amikor véget ér a diplomácia és megkezdődik a háború" - hangsúlyozta Jeórjiosz Papandreu görög külügyminiszter Brüsszelben. Papandreu megerősítette, hogy a görög EU-elnökség minden lehetségest megtesz annak érdekében, hogy kihasználja a diplomácia biztosította minden lehetséges utat.
Ugrás vissza Ugrás vissza...