Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Döntés az iraki részvételről

Cikk:

Egyhangúlag megszavazta a 300 - váltási időszakban 600 - fős magyar katonai kontingens Irakba küldését az Országgyűlés. A magyar misszió elsősorban szállítási és humanitárius feladatok lát majd el, parancsnoka Sramkó Mátyás alezredes lesz.
Az Országgyűlés hétfői ülésén hozzájárult ahhoz, hogy szállítási és humanitárius feladatok ellátására egy 300 - váltási időszakban 600 - fős magyar katonai kontingens utazzon Irakba a szükséges technikai eszközökkel, felszerelésekkel és fegyverzettel.
Az iraki válság rendezése érdekében tett erőfeszítésekhez történő magyar katonai hozzájárulásról szóló határozati javaslatot - az előzetes jelzéseknek megfelelően - egyhangúlag fogadta el a parlament. A szállító kontingens a feladatát a 2004. december 31-ig terjedő időszakban, de legfeljebb hathónapos időtartamban láthatja el.
A 300 fős szállító kontingens parancsnokának Sramkó Mátyás alezredest, a debreceni Bocskai István Gépesített Lövészdandár logisztikai főnökét kérték fel.
Az ellenzék az ENSZ felhatalmazás után megszavazta a részvételt
Az Országgyűlés Külügyi Bizottsága hétfői budapesti ülésén általános vitára alkalmasnak találta az iraki rendezésben való magyar katonai részvételt célzó határozati javaslatot és a kedvezménytörvény módosítására vonatkozó javaslatot. Rockenbauer Zoltán (Fidesz), a bizottság alelnöke elmondta: az ENSZ felhatalmazása birtokában pártja már támogatni tudja a javaslatot. Hárs Gábor , a testület szocialista alelnöke megjegyezte: a kérdés körüli huzavonáért nem a kormánypártok voltak a felelősek.
A Fidesz-frakció támogatja, hogy nemzetközi felhatalmazás alapján szállító és humanitárius alakulatot küldjön Magyarország Irakba, a békefenntartás jegyében - közölte a frakció ülését követően Németh Zsolt . A békefenntartás ügyében a Fidesz támogatja, hogy az új határozati javaslat tárgyalása kapcsán a parlament eltérjen a házszabálytól - tette hozzá a Fidesz frakcióvezető-helyettese.
Herényi Károly , az MDF frakcióvezetője a frakcióülést követően úgy nyilatkozott, miután teljesültek azok a feltételek, amelyeket az MDF szabott az iraki misszióval kapcsolatban, a képviselőcsoport igennel fog szavazni.
Június végén szakemberek és katonák tájékozódnak a helyszínen
Várhatóan június végén magyar katonák, logisztikai és közlekedési szakemberek utaznak Irakba, hogy tájékozódjanak a magyar misszió ottani működési körülményeiről - közölte Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. A szemle során megtekintik azon helyszíneket, ahol a szállító alakulat tevékenykedni fog, a felszerelések kirakodásának helyét, illetve a magyar katonák leendő állomáshelyét is.
Szenes Zoltán közlése szerint a jövő héten befejeződő tervezési konferencián derül ki, hogy pontosan milyen felépítésű lesz a magyar kontingens, és hogy a Magyar Honvédség saját szállító eszközeit viszi-e Irakba, vagy más hadsereg járműveit használhatja.
A parlamenti döntéssel megkezdődhet a kiképzés
A magyar szállító alakulatot kilenc felfegyverzett BTR típusú páncélozott járművel, illetve három fegyveres szakasszal fogják biztosítani. A magyar kontingens tagjai, beosztástól és rendfokozattól függően 1000-1500 dollárt keresnek majd havonta.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a költségekről szólva elmondta, ha a szállító alakulat minden eszközét a Magyar Honvédség biztosítaná, akkor a féléves misszió költségei meghaladnák a 6 milliárd forintot. A honvédelmi tárca vezetője közölte: a parlamenti döntés után megkezdik a katonák kiválasztását, illetve felkészítését.
Ugrás vissza Ugrás vissza...