Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormányfő gratulált az újraválasztott amerikai elnöknek

Létrehozva: 2004. november 4.
Módosítás: 2004. november 4.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány nem kér eltérést a házszabálytól az iraki katonák mandátumának meghosszabbítása miatt, a kormányfő szerint lehetőséget kell teremteni a nyílt vitára. Gyurcsány Ferenc levélben gratulált az újjáválasztott amerikai elnöknek.
A magyar kormány hosszasan és részletesen konzultált szövetségeseivel és az iraki ideiglenes kormánnyal, mielőtt meghozta döntését az Irakban szolgáló magyar katonai kontingens mandátumának meghosszabbításáról - jelentette be Gyurcsány Ferenc csütörtökön. A miniszterelnök szerdán a sorkatonaság megszüntetése alkalmából tartott ünnepségen úgy fogalmazott, legkésőbb március 31-ig maradnak magyar katonák Irakban, tovább lehetetlenség maradni.
Rendes menetben tárgyalhat az Országgyűlés az iraki mandátumról
Gyurcsány Ferenc megerősítette, a kormány hétfőn benyújtja a parlamentnek az ehhez szükséges
törvényjavaslatot, melynek elfogadásához kétharmados többség szükséges. A javaslat tárgyalásához nem kér különleges eljárást a kormány, a miniszterelnök szerint a kormány célja, hogy lehetőséget teremtsen a nyílt vitára.
A kormányfő utalt arra, hogy az iraki magyar részvételről született kétharmados országgyűlési határozattal Magyarország az iraki stabilitás és demokratikus rend megteremtése mellett kötelezte el magát. - Akkor lehet hazajönni, ha elvégeztük, amit vállaltunk. Ezzel tartozunk Nagy Richárd elhunyt szakaszvezető emlékének is - fogalmazott a miniszterelnök. Magyarország kormánya kitart az álláspontja mellett, amit el kell viselni a belpolitikában, azt nincs okunk és nem is akarjuk elviselni külpolitikai kérdésekben - tette hozzá.
Gyurcsány Ferenc gratulált az újraválasztott amerikai elnöknek
Levélben gratulált a november 2-án megválasztott George W. Bush amerikai elnöknek Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök elmondta, a magyar külpolitika továbbra is abból az alapmondatból indul ki, hogy Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk és Amerika a szövetségesünk; a térségek közötti nyilvánvaló versengés ellenére globális kérdésekben valamennyi fél érdeke a tartós és közös felelősségvállalás.
- A kormány arra fog törekedni, hogy az elmúlt két évben láthatóan eredményes magyar-amerikai kapcsolatok tovább javuljanak - tette hozzá a miniszterelnök.
A kormánynak nincs érdemi beleszólása a biztosok feladatainak elosztásába
Gyurcsány Ferenc elmondta, a napokban többször, telefonon és írásban is egyeztetett José Manuel Durao Barrosoval , az Európai Bizottság elnökével, aki valamennyi tagország kormányfőjével konzultál. - Magyarország álláspontja a biztos személyében változatlan, a feladatot elosztani azonban a bizottság elnökének dolga, abba a kormánynak semmilyen érdemi beleszólása nincs - jelentette ki a miniszterelnök.
Ugrás vissza Ugrás vissza...