Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormányfő Irak miatt hivatalába kérette az amerikai ügyvivőt

Létrehozva: 2004. május 17.
Módosítás: 2004. május 18.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Medgyessy Péter ma hivatalába kérette Janet E. Garvey-t, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivőjét - tájékoztatott a Miniszterelnöki Hivatal. A találkozón a kormányfő átfogó tájékoztatást kért az Irakban kialakult helyzetről.
Aggasztónak nevezte Medgyessy Péter , hogy Irakban nem szűnnek a harci cselekmények, amelyek számos emberi életet követelnek - tájékoztatott a találkozóról a Miniszterelnöki Hivatal közleménye . A kormányfő megdöbbenésének adott hangot annak kapcsán, hogy hétfőn meggyilkolták Izzedin Szalimot, az iraki ideiglenes kormányzótanács vezetőjét; mint fogalmazott, ez a merénylet a konszolidációval ellentétes lépés volt
Amerikai fellépést vár a kormányfő az embertelen cselekedetek ellen
A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a nemzetközi haderő jelenlétének az iraki nép fokozott biztonságát, a békés hatalomátadást kell szolgálnia. Ezért Magyarország elvárja, hogy az iraki hadifoglyokkal és a bebörtönözött iraki személyekkel való bánásmód összhangban legyen a genfi konvenció szellemével és betűjével - húzta alá a közlemény szerint a kormányfő. A miniszterelnök azt is hozzátette: elvárja, hogy az amerikai hatóságok a leghatározottabban lépjenek fel az embertelen cselekedetek elkövetőivel szemben.
A magyar kontingens eleget tesz a vállalt kötelezettségeknek
Medgyessy Péter megerősítette, hogy a magyar kontingens az Országgyűlés - valamennyi parlamenti párt egyetértésével születetett - felhatalmazása alapján eleget fog tenni vállalt kötelezettségének. A magyar csapatok tevékenysége az iraki béke és a normalizált hétköznapi élet, a gyógyszer, az élelmiszerszállítmányok biztosítását szolgálta és szolgálja a jövőben is.
A kormányfő a támogatásáról biztosította a nemzetközi közösségnek az iraki helyzet rendezésére irányuló eredeti célkitűzését. A magyar kormány szorgalmazza az ENSZ aktív szerepvállalását, ezzel kapcsolatos minden kezdeményezést kész támogatni - erősítette meg Medgyessy Péter.
Felelősségre vonják a bűnösöket
Janet E. Garvey ügyvivő a megbeszélésen biztosítatta a miniszterelnököt az amerikai kormányzat elkötelezettsége felől, arról, hogy a bűnösök felelősségre vonása haladéktalanul megtörténik, és az amerikai hatóságok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy hasonló cselekmények többé ne fordulhassanak elő.
Az iraki ideiglenes kormány július elsejei hatalomátvételének biztosítása érdekében az Egyesült Államok kormánya minden szükséges segítséget megad - közölte az ügyvivő. Az Egyesült Államok egyúttal elősegíti, hogy a 2005 januárjában esedékes demokratikus választások nyomán új iraki kormány léphessen hivatalba.
Ugrás vissza Ugrás vissza...