Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Írország tárt kapukkal várja a magyar munkaerőt

Létrehozva: 2003. március 31.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Írország munkaerőpiaca is nyitva áll a belépés időpontjától az új tagállamok, így a magyar munkavállalók előtt - hangzott el Kovács László magyar külügyminiszter és Mary Harney ír miniszterelnök-helyettes hétfői megbeszélése után.

Írország a jövő májusra tervezett EU-csatlakozás pillanatától megnyitja munkaerőpiacát az új tagországok, köztük Magyarország, állampolgárai előtt - hangzott el Kovács László külügyminiszter és Mary Harney ír miniszterelnök-helyettes hétfői budapesti megbeszélését követően. A kereskedelmi, vállalkozásfejlesztési és foglalkoztatáspolitikai tárcát vezető ír politikus az európai integráció időszerű kérdéseiről tárgyalt Kovács Lászlóval. Írország 2004 első felében, azaz a hivatalos csatlakozási időpont alatt lesz az EU soros elnöke.

Mary Harney elmondta: Írország a magyar munkavállalókat is várja a csatlakozástól kezdve. Utalt arra, hogy növelhető a jelenleg Írországban dolgozó közel 2 ezer magyar létszáma. Kovács László elismerően szólt az ír kormány munkaerőpiac-megnyitási gesztusáról és emlékeztetett arra, hogy számos EU-tagország döntött már hasonlóan. Ez azért is kedvező, hiszen a tagországok hivatalosan 2+3+2 éves átmeneti időszakot kötöttek ki munkaerőpiacuk megnyitására.

EU: népszavazás: a magyar kormány 70 százaléknyi igenre számt

Az ír miniszterelnök-helyettes nagyon fontosnak nevezte, hogy a magyar lakosság igent mondjon az EU-ra az április 12-i népszavazáson. Kovács László közölte: a kormány 70 százalékos részvételre és az igen szavazatok legalább 70 százalékos arányára számít. Mary Harney szintén az igen voksok erős többségét várja.

A kis és közepes országoknak össze kell fogniuk

A dublini kormánytag kitért arra, hogy Írország gazdasági teljesítménye a 30 évvel ezelőtti EU-csatlakozáskor 60 százaléka volt az EU-átlagnak, jelenleg pedig 100 százaléka; a munkanélküliség aránya 17 százalékról 4,5 százalékra csökkent. A találkozón a felek kiemelték annak fontosságát, hogy a kis és közepes országok együttműködése komoly erőt képezhet a jövő Európájának kialakításában, így már a reformokat előkészítő konvent munkájában is. Kovács László közölte: a vendég tájékoztatása szerint nem várható nehézség az EU-csatlakozási szerződés ír parlamenti ratifikációja során.

Kedvező ír tapasztalatok a magyarországi befektetésekről

Mindketten elégedetten nyilatkoztak a magyar-ír politikai és gazdasági kapcsolatok jelenlegi helyzetéről, kifejezték érdeküket a gazdasági kötelékek további erősítésében. Eddig 12 ír vállalat fektetett be Magyarországon, és Mary Harney szerint tapasztalataik igen kedvezőek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...