Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Döntöttek ez EU-pénzügyminiszterek Írország támogatásáról

Cikk:

Az ír pénzügyminiszter vasárnap délelőtt hivatalosan is bejelentette, hogy országa nemzetközi pénzügyi segítséget kér. AZ EU pénzügyminiszterei még aznap este igent mondtak az ír mentőcsomagra, amely az előzetes információk szerint egy három évre szóló program lesz, 70 és 120 milliárd euró közötti kerettel.

 

Brian Lenihan ír pénzügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy országa nemzetközi pénzügyi segítséget kér. Szombat este Írország hivatalosan is tárgyalt a Nemzetközi Valutaalappal, valamint az EU és az euróövezeti jegybank (EKB) képviselőivel, e megbeszélések alapján a pénzügyminiszter azt javasolja az ír kormánynak, hogy hivatalosan kérjen külső pénzügyi támogatási programot. Sajtóértesülések szerint a csomag nagysága a 70-80 milliárd eurótól egészen 120 milliárdig terjedhet, de az ír pénzügyminiszter arra számít, hogy a támogatás összege euróban kifejezve nem lesz három számjegyű. A támogatás fejében Írország négy évre szóló államháztartási deficitcsökkentő programot dolgoz ki - tette hozzá a pénzügyminiszter.  

Az ír pénzügyi válság - Görögországétól eltérően - nem elsősorban szuverén adósságválság; a fő problémát az ír bankszektor okozza, amelynek hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement ír építőipari és ingatlanvállalatokban. Az ír bankszektor rendbetételének költségei az idén a kormány várakozásai szerint a hazai össztermék (GDP) 32 százalékára duzzasztják Írország államháztartási hiányát. Ez az euróövezet egész történetében példátlan költségvetési deficit lenne. Ennek a várt deficitnek a jelentős része azonban az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) azon előírását tükrözi, hogy a kormány által a bankok számára kibocsátott fizetési ígérvényeket (promissory note) is már költségvetési kiadásként kell elszámolni.
 
Vasárnap este a tagországok pénzügyminiszterei megállapodtak, hogy Írország támogatást kap az euróövezeti pénzügyi mentőmechanizmus révén.A támogatás pontos részleteit még nem dolgozták ki, de várhatóan egy hároméves programról lesz szó. Alapja a szükség esetén akár 750 milliárd eurót is megmozgatni képes euróövezeti mechanizmus, de részt vesz benne a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és néhány euróövezeten kívüli ország, például Nagy-Britannia és Svédország is. Az uniós hozzájárulás révén megőrizhető az euróövezet stabilitása – hangsúlyozták a pénzügyminiszterek.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...