Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hivatalosan is jóváhagyták az ír mentőcsomagot

Cikk:

Hivatalosan is jóváhagyták kedden az uniós országok pénzügyminiszterei az Írország megsegítésére kidolgozott 85 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagot. A konstrukciót egy héttel ezelőtt dolgozták ki, a mentőakcióban részt vesz a Nemzetközi Valautaalap (IMF) is.

Az írek a pénz jelentős részét a válságos helyzetbe került bankrendszerük megszilárdítására fordítják majd. Tíz milliárd eurót azonnal banki feltőkésítésre fordítanak, 25-öt pedig a bankszektor esetleges további pénzügyi "injekciózásának" céljára tesznek félre. Az ír bankok a korábbi években eszközölt, nagyon kockázatos hitelkihelyezéseik következtében jutottak a tönk szélére.

Az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácskozása előtt hétfő este az euróval fizető országok pénzügyi tárcavezetői arra a közös következtetésre jutottak, hogy nincs szükség az "európai pénzügyi stabilitási eszközként" emlegetett mentőkeret bővítésére, a készenlétben álló pénz elég a nehéz pénzügyi helyzetbe kerülő országok megsegítésére. A pénzügyminiszterek ehelyett arról döntöttek hogy bírálatokat fogalmazzanak meg Lisszabon címére, mondván, a portugál kormány egyelőre nem tett meg minden tőle telhetőt a költségvetési és versenyképességi gondok kezelése érdekében.

A pénzügyi veszélyzónához meglehetősen közel került országok sorában az elemzők szerint Portugáliát Spanyolország, illetve - valamivel jobb helyzetben - Olaszország követi. A spanyoloknak azonban a miniszterek, csakúgy, mint Portugáliának, nem nagyobb pénzeszsákot ígértek, hanem érdemibb reformprogramot javasoltak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...