Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ismét a soros elnökségre készülnek az írek

Cikk:

Magyarországnak nagyon fontos, hogy az Európai Unió minél inkább szabadkereskedelem-barát politikát folytasson, az európai gazdaság ugyanis csak akkor lehet sikeres a jövőben, ha minél nyitottabb, és minél több más jelentős gazdasági szereplővel törekszik szabad kereskedelemre - mondta Orbán Viktor, miután csütörtökön Budapesten tárgyalt az ír miniszterelnökkel, aki országa 2013 első félévében esedékes EU-elnökségi programját ismertette a megbeszélésen.

A magyar kormányfő szerint Írország EU-elnökségének szellemisége szabadkereskedelem-barát lesz, így azt Magyarország "a legjobb lelkiismerettel fogja majd támogatni". Orbán Viktor a két ország viszonyával kapcsolatban arról beszélt: a két nép értelmezése a szabadságról és szabadságharcról nagyon közel áll egymáshoz.

Írország a jövő év első felében veszi át az EU soros elnöki posztját, ezzel kapcsolatban pedig szívesen fogadják a magyar tapasztalatokat annak ellenére, hogy az írek nem először látják majd el a posztot - mondta Enda Kenny a találkozó után. Az ír miniszterelnök azt reméli, hogy a jelenlegi, ciprusi elnökség alatt sikerül lezárni az EU következő, 2014-2020 közötti költségvetési keretéről szóló tárgyalásokat, így az ír elnökség alatt más fontos kérdésekkel is foglalkozhatnak majd.

Az ír kormányfő méltatta a kohéziós alap és a közös agrárpolitika jelentőségét, utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: nem szeretnék, ha az erre szánt összegeket csökkentenék. Az élelmiszertermelés egyre jelentősebb ágazattá válik a világban, és Európának ezen a területen hatalmas lehetőségei vannak – mondta Enda Kenny.

Enda Kenny kitért arra is, országában mintegy 15 ezer magyar dolgozik, és járul hozzá munkájával Írország gazdaságának teljesítményéhez. Az ír kormányfő háláját fejezte ki azért, hogy tavaly a líbiai események idején a magyar nagykövetség nyitva maradt és folytatta munkáját, ezáltal sok uniós polgárnak, köztük több írnek is segítve.

Az európai Unió bővítésével kapcsolatban Dublin azt szeretné, ha minden, az integráció felé igyekvő ország esetében előrelépést érnének el az ír elnökség alatt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...