Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Renoválásra pályázik az iskolák többsége

Létrehozva: 2003. november 12.
Módosítás: 2006. május 3.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Csaknem száz önkormányzat összesen nyolcmilliárd forintot igényelt az oktatási tárca iskola-felújítási hitelprogramjának első nyolc hónapjában. Az intézmények majdnem fele teljes műszaki felújításra pályázik, minden harmadik iskola a fűtést vagy a világítást korszerűsítené.
November elejéig 96 iskolafenntartó összesen 127 intézmény korszerűsítésére nyújtott be pályázatot az Oktatási Minisztérium (OM) Beruházás a 21. századi iskolába elnevezésű programjára. A felhívás márciusi közzététele óta több mint nyolcmilliárd forintnyi hitelt igényeltek a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB), a pénzintézet eddig huszonegy fenntartóval kötött szerződést 860 millió forint összértékben.
Az iskolák többségét még soha nem újították fel
A magyarországi iskolák negyven százaléka a II. világháború előtt, egytizedük pedig még a 19. században épült. Az intézmények többsége még nem esett át jelentős felújításon. Évente több épületet nyilvánítanak életveszélyessé, legutóbb október végén a Hajdú-Bihar megyei Ebesen csúszott meg az iskola tetőszerkezete.
Négy célra lehet pályázni
A szaktárca és az MFB márciusban hirdette meg azt a pályázatot, melynek keretén belül az iskolák műszaki felújítására, a fűtés- és világítási rendszer korszerűsítésére, sportolási célokra használt épületek bővítésére, valamint akadálymentesítésre vehetnek fel hosszú lejáratú, kedvezményes hitelt a fenntartók.
Az igények töredékét utasították vissza
A támogatandó projekthez tíz százalék önerő szükséges, a beruházásnak két éven belül el kell készülnie. A felvehető hitel minimális összege tízmillió forint. A pályázatokat egy héttagú bizottság bírálja el. A bank eddig összesen 2,9 milliárd forintnyi hitelt hagyott jóvá, kétmilliárdról hamarosan döntenek. A projektterveket folyamatosan fogadják, eredményt negyedévente hirdetnek. Az OM adatai szerint eddig mindössze 83 millió forintnyi igényt utasítottak vissza.
Kamattámogatás a hátrányos helyzetű kistérségeknek
A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) húszszázalékos kamattámogatást nyújt a hátrányos helyzetű kistérségekből pályázó iskolafenntartóknak. A 42 legkedvezőtlenebb helyzetű kistérségből érkező - sikeres - beadványok harmincszázalékos kamattámogatásra számíthatnak.
Tízből hat igény községekből érkezik
A program első fél évében az Észak-Alföldről érkezett a legtöbb pályázat (28), utánuk a közép-magyarországi régió következik 18-cal. A harmadik helyre holtversenyben került a Dél-Dunántúl és Észak-Magyarország (13). A jelentkezők háromötöde község vagy nagyközség, egyharmada város, Budapestről öt igényt nyújtottak be.
A hitel felvételének célja
Ugrás vissza Ugrás vissza...