Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jogszabály segítheti az egészségesebb élelmiszerek terjedését az iskolákban

Létrehozva: 2005. május 3.
Módosítás: 2005. május 4.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Pályázatot ír ki iskolabüfék kínálatának reformjára az oktatási, az egészségügyi tárca és a népegészségügyi kormánymegbízotti hivatal. Az oktatási intézmények egészségnevelési feladatairól rendezett konferencián elhangzott, jogszabállyal kívánják ösztönözni az egészségesebb élelmiszerek fogyasztását.

A táplálkozási szokások az egyik leghamarabb kialakuló viselkedési formák, így rendkívül fontos, hogy a gyermekek milyen élelmiszereket és milyen rendszerességgel fogyasztanak - hangzott el az Oktatási Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, valamint a Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda által rendezett konferencián.

Az iskolások tíz százaléka nem ebédel rendszeresen

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet serdülők körében végzett felméréséből kiderül, az iskolába járó fiatalok sokkal rendszertelenebbül étkeznek hétköznapokon, amikor a szülők nem tudják ellenőrizni, mit fogyasztanak, mint a hétvégéken. Az adatokat idézve Kökény Mihály kormánymegbízott elmondta, az általános iskola ötödik osztályába járók harmada nem reggelizik, tíz százaléka pedig nem ebédel rendszeresen iskolai napokon. A főétkezések kihagyása miatt sokan fogyasztanak rágcsálnivalókat - 15 százalékuk naponta - cukrozott üdítőitalt (33 százalék) és édességeket. Kiderült az is, a serdülőkorú fiatalok fele kevesebb fehérjét juttat a szervezetébe, mint az egészséges érték 70 százaléka, a zsírbevitel pedig sokaknál magasabb az egészségesnél.

A szülők is szabályoznák a büfék kínálatát

Magyar Bálint a készülő miniszteri rendelet célját ismertetve elmondta, nem az iskolai büfék, automaták vagy egyes termékek ellen kívánnak fellépni, hanem jogszabállyal segíteni azon egészséges élelmiszerek elterjedését, amelyek egyébként - például a bonyolult tárolás, hűtés miatt - kiszorulnának a kínálatból. A miniszter szerint ez a terv megfelel a szülők elvárásának, hiszen egy közelmúltban végzett felmérés szerint a szülők sokkal inkább beleszólnának abba, milyen termékeket vehetnek meg a gyermekek az iskola büféjében, mint abba, milyen idegen nyelvet tanítanak nekik, vagy milyen szabadidő programokat szerveznek.

Gyermekbarát büfék

A három intézmény közösen írta ki azt a pályázatot, amely Gyermekbarát büfé címmel tünteti ki azokat a büféket, amelyek a határidőnél hamarabb és nagyobb mértékben változtatnak kínálatukon. A nyertes intézményeket ötletes díjakkal - gyümölcsök, egészségbarát termékek, sportolással, mozgással kapcsolatos értékes ajándékok - jutalmazzák. A pályázati kiírás hamarosan megtalálható lesz a minisztériumok honlapjain.

Uniós kezdeményezés az elhízás ellen

Rácz Jenő egészségügyi miniszter a tanácskozás előtt mondott bevezetőjében ismertette az Egészségügyi Világszervezet, az Európai Unió és a Nemzeti népegészségügyi program gyermekekre vonatkozó egészségügyi irányelveit. A népegészségügyi program négy területre osztja a gyermekek iskolai egészségfejlesztését: a helyes táplálkozásra, az elegendő testmozgásra, a személyiségfejlesztésre és az egészségtan oktatására.

Markos Kyprianou , az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa március közepén tett közzé felhívást annak érdekében, hogy valamennyi tagország kormányzati, civil és üzleti szereplők bevonásával tevékenyen lépjen fel az elhízás ellen. Európában a rossz étrend és a mozgáshiány az elkerülhető halálozások egyik fő okozója; becslések szerint az egészségügyi kiadások 2-8 százaléka az elhízottság számlájára írható.

- Magyarországon is formálódni látszik az az együttműködés, amely a kormányzat, a civil és a vállalkozói szféra részvételével kívánják megakadályozni az elhízott gyermekek arányának növekedését - hangzott el a konferencián.

A felnőttek közel kétharmada elégedett a testsúlyával

A GfK Hungária Piackutató Intézet által elvégzett felmérés szerint a felnőttek 63 százaléka megfelelőnek tartja saját testsúlyát, 30 százalék fogyni, 7 százalék pedig hízni szeretne. A felnőtt magyar lakosság naponta átlagosan 3-5 alkalommal étkezik, a hagyományos étkezések közül pedig 65 százalékuk a reggelit tartja a legfontosabbnak.

Melyek a rendszeres napi étkezései, melyek alkalomszerűek, s melyekre nem kerül sor szinte soha? (A válaszadók százalékában)


Forrás: GfK Hungária, Étkezési Szokások 2005.

A leggyakrabban - átlagosan hetente legalább négy alkalommal - fogyasztott élelmiszerek a fehér kenyér, a kávé, a levesek, tej, tea és a gyümölcs. Az élelmiszervásárlásnál továbbra is kiemelkedően fontos az élelmiszerek ára, illetve olcsósága. Az egészségtudatosság jegyében azonos mértékben tartják fontosnak a válaszadók, hogy a megvásárolt élelmiszer "tartósítószer nélküli legyen", "mesterséges ízesítőanyagok nélküli legyen" és "mesterséges színezék nélküli legyen".

Ugrás visszaUgrás vissza...