Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Negyvennégy önkormányzat a befektetőbarát programban

Cikk:

Negyvennégy önkormányzat vett részt sikeresen a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) Befektetőbarát Településekért Programban, amelyet az ITD Hungary koordinált. A programot jövőre is elindítják, erre december közepéig jelentkezhetnek az önkormányzatok.

Az egy évvel ezelőtt kezdődött programban 21 település készítette el beruházásösztönző stratégiáját, 36 önkormányzat pedig közös, angol nyelvű honlapot indított az ITD Hungary portálján belül a legfontosabb befektetési információkkal. A tapasztalatok alapján jövőre ismét elindítják a programot - mondta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter pénteken az Országházban, ahol a képzés eredményeit, ismertették. A záróünnepségen a miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország versenyképessége szempontjából fontos a lezárult program, mert hozzájárul a települések befektetővonzó képességének növeléséhez. A jövőre induló programra 2009. december 15-éig várják az önkormányzatok jelentkezését.

Mester Zoltán, az NFGM szakállamtitkára kiemelte, hogy a tárca befektetőbarát önkormányzat programja egyik fontos eleme a kormány befektetésösztönző intézkedéseinek.

Kilián Csaba, az ITD Hungary befektetési igazgatója elmondta, hogy az ügynökség 2009-ben hat olyan pozitív befektetési döntéssel zárult befektetési projektet kezelt, amely a programban részt vett településeken valósul meg, ezek mintegy 58 millió euró befektetési értéket jelentenek, és 1300 munkahelyet teremtenek a következő években.

Az ITD Hungary közreműködésében az idén az első három negyedévben 21 pozitív beruházói döntés született magyarországi helyszínnel. Ezek révén mintegy 1,5-1,6 milliárd euró beruházás valósul meg, és 10.000 új munkahelyet teremtenek.
 
A Befektetőbarát Településekért Programban való sikeres részvételért a 44 önkormányzat oklevelet kapott, és jogosult a "Befektetőbarát" minősítő jelző és logó használatára. A 44 önkormányzat közül különdíjat is kapott kiemelkedő teljesítményéért Békéscsaba, Gyula, Hort, Kunhegyes és Makó település.

Ugrás vissza Ugrás vissza...