Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Májustól indul az elektronikus adó- és járulékbevallás

Létrehozva: 2006. május 26.
Módosítás: 2006. május 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Májustól használhatják az elektronikus adó- és járulékbevallást azok az adózók, akiket erre a törvény kötelez, vagy ezt választják. A bevallást, amelyhez ügyfélkapus regisztráció szükséges, a Kormányzati Portálon keresztül tudják feltölteni.
Az elektronikus adó- és járulékbevalláshoz az adózónak regisztrálnia kell magát az Ügyfélkapun. A regisztrációnál bejelentkezhet maga az adóalany, az adózó törvényes képviselője vagy a meghatalmazott, megbízott, például a könyvelők. A regisztrációt az adóhatóságnak a "Bejelentés és regisztrációs adatlap" elnevezésű nyomtatványon kell jelezni.
A járulékbevallás menete
Ahhoz, hogy az adózó be tudja adni bevallását elektronikusan, először le kell töltenie az APEH oldaláról egy programot, valamint a megfelelő nyomtatványt, majd azokat feltelepítve saját gépére, el kell készítenie a bevallást. Ezután jöhet a feltöltés. A dokumentumokat az Ügyfélkapun keresztül, a Kormányzati Portálról lehet benyújtani az APEH-nak.
A rendszer érkeztetési számot ad a benyújtott dokumentumnak, az elektronikus dokumentumot az ügyfél és a hivatal is ez alapján azonosítja majd. A dokumentumra ekkor kerül fel a feladás időpontját jelző időbélyeg és a hivatal azonosítója.
Értesítési tárhely
A rendszer értesítést küld a hibás vagy érvénytelen küldeményről. Ha a dokumentumot megfelelően kitöltötték, akkor az bekerül a hivatalhoz, az ügyfél pedig igazoló értesítést kap, ebben szerepel az érkeztetési szám és az időbélyeg.
Az adózó a bevallás elküldésekor választhat, hogy hova kéri az értesítés-visszaigazolást: az értesítési tárhelyre (ez egy biztonságos postafiók) vagy ügyfélkapus e-mail címére.
A adó- és járulékbevallás feltöltéséhez (a regisztráción kívül) csak egy böngészőprogramra van szükség. Javasolt a számítógépre telepíteni azonban a Java 1.5-ös változatát is. (Az bevallás enélkül is működik, de Java környezettel számos előnye van.)
eBEV
Az új adó- és járulékbevallás mellett az adózok számára megmarad az Apeh eBEV-szolgáltatása. Az eBEV portálon lehet elérni továbbra is a folyószámlakivonat-lekérdezés, a kontroll-adatszolgáltatások nyugtáinak letöltése és a jóváhagyás szolgáltatásokat.
Az eBEV portált az Ügyfélkapun keresztül éri el a felhasználó, használatához ügyfélkapus regisztráció szükséges.
Segítség
Amennyiben a felhasználónak segítségre vanszüksége, hívhatja a 189-es ingyenes kormányzati zöldszámot. Internetes segítséget talál a Kormányzati Portálon, valamint az APEH honlapján is.
A bevallás elkészítéséhez elkészült egy multimédiás e-tananyag is, ezt megtalálja ezen az oldalon.
Ugrás vissza Ugrás vissza...