Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bővül a járulékfizetési kötelezettség

Létrehozva: 2005. május 25.
Módosítás: 2005. május 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kibővíti az egészségügyi járulékfizetési kötelezettség körét a kormány. A jövőben eltérő mértékben, de járulékot kell fizetni a tőkejövedelmek, árfolyamnyereségek, ingóság értékesítése, ingatlan bérbeadása, megbízási díjak és választott tisztségviselői díjazás után is. A költségvetés a saját jövedelemmel nem rendelkezők után is befizet az E-alapba.
Január elsejétől a korábban járulékfizetési mentességet élvező jövedelmek után - tőkejövedelmek, árfolyamnyereségek, ingóság értékesítése vagy ingatlan bérbeadása - egységesen 4 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni - jelentette be a kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatón László Boglár kormányszóvivő. A befizetési kötelezettség felső határa 400 ezer forint.
A saját jövedelemmel nem rendelkezők - hajléktalanok, fogva tartottak, őstermelők, eltartottak és jövedelemmel nem rendelkező családtagok - után a költségvetés a minimálbér 9 százalékának megfelelő összeget fizet be az egészségbiztosítási alapba. A családi pótlékot kapó eltartottak, azaz a gyerekek után az állam a minimálbér felének 9 százalékát, a felsőoktatásban tanulók után a minimálbér háromnegyedének 9 százalékát fizeti be az E-alapba.
Szeptember elsejétől árulékfizetési kötelezettség terheli a megbízási díjból, a választott tisztségviselői díjból illetve a szerzői jogvédelem alá tartozó tevékenységből származó jövedelmek teljes összegét. Jelenleg ezen bevételeknek csak a minimálbér harminc százaléka feletti része járulékköteles, szeptembertől - a szerzői jogvédelem alá tartozó tevékenységek esetében 2006 végétől - a jövedelem teljes egésze után kell befizetni az egészségügyi járulékot.
László Boglár elmondta, a költségvetés 187,2 milliárd forint többletet tesz a nyugdíjbiztosítás forrásaihoz, így a további 211,2 milliárd forintos magánnyugdíj-pénztári kiesés kompenzációjával a társadalombiztosítás idei tervezett hiánya 341,3 milliárd forint lesz.
Ugrás vissza Ugrás vissza...