Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Alkotmányellenesnek tartja az ombudsman a jászladányi iskolát

Létrehozva: 2003. szeptember 9.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A roma tanulók diszkriminációja miatt a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa alkotmányellenesnek tartja a jászladányi alapítványi iskola működését. Az oktatási tárca az iskolai szegregáció helyzetét kivizsgáló parlamenti albizottság felállítását kéri.
A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa szerint nem engedélyezhető a jászladányi Antal Mihály Alapítványi Általános Iskolában folyó oktatás, mert azt alkotmányellenes cél elérése érdekében szervezték meg. "Az alapítványi iskolát a szülői jogokra hivatkozással létesítették, ám valójában így kívánták megteremteni a legális keretét egy nyilvánvalóan diszkriminatív, a roma tanulók elkülönítését eredményező oktatási formának" - véli az ombudsman.
Az ügy előzménye, hogy augusztusban jó néhány jászladányi szülő panaszt tett, mert az alapítványi iskola akadályozta gyermekeik beíratását. Az Oktatási Minisztérium - hatáskör híján - nem indíthatott vizsgálatot, ezért Kaltenbach Jenőhöz , a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosához, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatalhoz fordult, hogy ellenőrizzék, a törvényeknek megfelelő volt-e a felvételi eljárás.
Az oktatási tárca a parlamenttel vizsgáltatná ki az ügyet
Az Oktatási Minisztérium parlamenti albizottság felállítását javasolja az iskolai szegregáció helyzetének kivizsgálására és felszámolására. A tárca ennek érdekében levélben fordult az Országgyűlés emberi jogi, valamint oktatási bizottságának elnökéhez.
Ugrás vissza Ugrás vissza...