Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:2008 végéig EU-szabványosak lesznek a játszóterek

Létrehozva: 2003. október 28.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Másfél éven belül felülvizsgálják a hazai játszótereket, mert többségük nem felel meg az uniós biztonsági előírásoknak. A gyermek- és ifjúsági tárca jövőre 300 milliót költ a játszóterek felújítására, az önkormányzatok pályázat útján juthatnak a támogatáshoz.
A tervek szerint 2004 január elsején lép hatályba a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendelete, amely az európai uniós szabványoknak megfelelően szabályozza majd a játszótéri eszközök biztonsági követelményeit - közölte kedden Csillag István gazdasági miniszter a fővárosi Honvéd utcai játszótéren rendezett sajtótájékoztatón.
Másfél év alatt felülvizsgálják az összes játszóteret
Elmondta, hogy a rendelet hatályba lépése utáni másfél éves türelmi időszak alatt valamennyi játszóteret felülvizsgálják, majd legkésőbb öt éven belül, 2008 végéig ki kell cserélni azokat az eszközöket, amelyek nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak.
Magyarországon körülbelül 15-20 ezer játszótér van, melyeknek a többsége nem felel meg ezeknek az előírásoknak - közölte Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter. Hozzátette: a központi költségvetés a finanszírozás csak egy kisebb részét vállalja, tehát jelentős helyi források bevonására lesz szükség. Gyurcsány Ferenc példaként említette Tatabányát, ahol már az országos program elindulása előtt, helyi források felhasználásával kezdődött meg a játszóterek felújítása.
Jövőre 300 milliót ad a GyISM
Az elmúlt négy-öt évben a központi költségvetés hozzávetőlegesen félmilliárd forintot költött játszóterek felújítására, 2003-ban a GYISM 136 millió forinttal tudja támogatni több mint negyven játszótér felújítását. A támogatásra szánt összeg a következő évben 300 millió forintra növekszik majd.
A rendelet meghatározza a biztonságos játszótéri eszközök követelményeit, a központi költségvetés pedig pályázatokon megszerezhető támogatásokat nyújt. A finanszírozás formája nem változik: az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok számára az igényelt összeg 80 százalékát, a többi esetében a beruházás felét állja a tárca.
Ugrás vissza Ugrás vissza...