Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Június 4-én fogadhatja el a parlament a jegybanktörvényt

Cikk:

Az Országgyűlés ülésterve szerint a parlament június 4-én szavazhat a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt módosító javaslatról, és ehhez kapcsolódóan ekkor lesz az alaptörvény módosításának zárószavazása is. A törvénymódosítások jogerőre emelkedését követően kezdődhetnek meg a formális tárgyalások az IMF-fel és az EU-val – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az Európai Bizottság április 25-én úgy határozott, megkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal egy készenléti pénzügyi csomagról. A hónapok óta tartó egyeztetések eredményeképp a magyar kormány ezzel jelentős mérföldkőhöz érkezett az előzetes egyeztetések folyamatában - áll a tárca közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank ügyében a szervezet megfelelőnek találta a kérdéseire adott magyar válaszokat, így lezárulhat az eljárás. A kormány a vállalt intézkedéseket gyorsan és egészében meghozza, ugyanakkor folytatja a konzultációt az Európai Központi Bankkal az általa felvetett kérdésekről.

Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány által meghozott határozott lépéseknek köszönhetően a magyar jegybanktörvény összhangban lesz az uniós jogszabályokkal. A kapcsolódó kötelezettségi eljárást lezárja az európai szervezet, ha Magyarországon a parlament elfogadja mindazokat a törvénymódosításokat, amelyek mellett a magyar fél elkötelezte magát - fogalmaz az NGM.
 
A jegybanktörvény és az alaptörvény MNB-t-érintő módosításokat várhatóan már május végén elfogadhatja az Országgyűlés. Az Európai Bizottság döntése alapján  a törvénymódosítások jogerőre emelkedését követően kezdődhetnek meg a formális tárgyalások. Az EB április 25-i döntését követően a Nemzetközi Valutaalap szintén jelezte, hogy kész megkezdeni a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalásokat, amint a magyar jegybanktörvény ügyében megszületnek a szükséges törvénymódosítások.

Ugrás vissza Ugrás vissza...