Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közzétették az EU szomszédságpolitikájáról szóló jelentést

Cikk:

Az Európai Unió főként Ukrajnára, Moldovára, Izraelre és Marokkóra összpontosít keleti, illetve déli szomszédságpolitikájának alakítása, az egyes országokkal ápolt kétoldalú kapcsolatainak fejlesztése során, derül ki a Bizottság által közétett átfogó jelentésből.

A keleti és déli szomszédsági térség államairól szóló, egyedi országjelentéseket is tartalmazó dokumentumcsomag a kapcsolatok "célzott és differenciált" elmélyítését tartja kívánatosnak azon kiválasztott partnerekkel, amelyek erre kiemelkedő törekvést és képességet mutatnak. E folyamat Ukrajnával már megkezdődött, és a Bizottság most az együttműködés még intenzívebbé tételét javasolja Izraellel, Moldovával és Marokkóval.

Lazítanak a vámszabályokon

A jelentés egyebek közt kitér arra, hogy Ukrajnával folynak a tárgyalások átfogó szabadkereskedelmi övezet létrehozása végett. Egyiptom, Marokkó és Tunézia egyebek közt a szolgáltatások liberalizálásáról kezdett tárgyalásokat az unióval. Sajátos vámpreferenciákat ajánlottak Moldovának. Hamarosan elkészülnek a megvalósíthatósági tanulmányok a Grúziával és az Örményországgal kötendő szabadkereskedelmi megállapodásokat illetően.

Ukrajna uniós segítséggel megkezdte a vállalkozásokról szóló jogszabályok reformját, az üzleti klíma jobb kiszámíthatósága és átláthatósága érdekében.  

A Marokkóval kötött légi közlekedési megállapodás a fokozatos piacnyitást célozza. Hasonló megállapodás megkötéséről Ukrajnával megkezdődtek a tárgyalások.

Izrael részt vesz az EU vállalkozásfejlesztési és innovációs programjában. Izrael mellett Egyiptom, Jordánia és Marokkó is sikeres résztvevője az unió kutatási keretprogramjának.

Már hatályban van a vízummegállapodás

A gazdasági témakörökön túlmenően, a személyek szabad mozgásával kapcsolatban Ukrajnával és Moldovával már hatályban van az uniós vízummegállapodás. Moldovában jött létre az első közös uniós vízumigénylő központ. Ukrajna, Moldova, Örményország, Azerbajdzsán és Grúzia rendszeresen csatlakozik az EU kül- és biztonságpolitikai nyilatkozataihoz. Az utóbbi időben ezt a gyakorlatot kezdte kialakítani Marokkó és Jordánia is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...