Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az önkormányzatok megkapták a támogatást a viharkárokra

Cikk:

A június 7-i vihar által okozott károk miatt 33 szabolcsi település összesen 370 millió forintos kárigényt nyújtott be. Az államkincstár pénteken utalta át a támogatásokat, a helyreállítás költségit augusztus 31-éig kell számlával igazolniuk az érintetteknek - mondta Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára.

A június 30-i határidőig 33 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat igényelt összesen 370 millió forintos állami támogatást a hónap eleji viharkárok felszámolásához: a támogatás már megjelent az önkormányzatok számláján - jelentette be Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

A lakóingatlanokban keletkezett június 7-ei viharkárok felszámolásához állami segítséget igényelhettek az érintett helyhatóságok, a kárigények bejelentésének határideje a hónap végén lezárult. Az önkormányzatok összesen 370 millió forintos kárigényt nyújtottak be, 2060 ingatlan rongálódott meg. A viharkár 40 települést érintett, de végül 33 önkormányzat nyújtott be támogatási igényt - közölte az államtitkár. A biztosítással rendelkező károsultak a biztosító által nem megtérített kárérték 80 százalékát, a biztosítással nem rendelkezők pedig a keletkezett kár 60 százalékát kaphatják meg állami támogatásként.

Az önkormányzatok számlájára a Magyar Államkincstár pénteken soron kívül átutalta az összegeket, a helyreállítás költségit augusztus 31-éig kell számlával igazolniuk az érintetteknek, a helyreállításokat pedig az önkormányzatoknak szeptember 30-áig a helyszínen ellenőrizniük kell - mondta az államtitkár. Az önkormányzati tulajdonban keletkezett károk enyhítésére a vis major keretből 15 helyhatóság 110 millió forintos segítséget kap.

Ugrás vissza Ugrás vissza...