Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Afganisztánról és a NATO-ról tárgyalt Bajnai az amerikai alelnökkel

Létrehozva: 2009. október 18.
Módosítás: 2009. október 19.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Magyarország támogatja az Egyesült Államok új terveit a lengyelországi rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatban - ezt Bajnai Gordon miniszterelnök mondta pénteken, amikor telefonon egyeztetett Joseph Biden amerikai alelnökkel.

Afganisztánról és a NATO jövőjéről egyeztetett telefonon Joseph Biden, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke és Bajnai Gordon magyar miniszterelnök szombaton - mondta el Szollár Domokos kormányszóvivő vasárnap. A Biden által kezdeményezett beszélgetés során az amerikai alelnök nagy elismeréssel szólt a válságkezelő kormány elmúlt fél éves teljesítményéről, gratulálva a gazdaság stabilizálásához, amellyel Magyarország ismét a térség éllovasává válhat. Biden megemlékezett Magyarország kiemelkedő szerepéről a vasfüggöny lebontásában és méltatta a 20 éves demokratikus Magyar Köztársaságot.

Joseph Biden szerint Magyarország megbízható, kiszámítható szövetséges, amely erején felül veszi ki részét a nemzetközi válságkezelési feladatokból - idézte a kormányszóvivő. Az amerikai alelnök külön elismeréssel szólt Magyarország NATO-szövetségesként teljesített kiemelkedő hozzájárulásáról Afganisztánban és a Nyugat-Balkánon, valamint háláját fejezte ki, amiért Magyarország a térségből példamutató módon elsőként jelezte, hogy befogad egy volt guantánamói foglyot.

Bajnai Gordon a beszélgetés során hangsúlyozta: a közép-európai új demokráciák felnőttek, egyenrangú félként betagozódtak az euroatlanti struktúrákba. Az együttműködés Egyesült Államokkal, a transzatlanti viszony építése azonban továbbra is kiemelkedően fontos. Bajnai Gordon támogatásáról biztosította az új amerikai rakétavédelmi elképzeléseket Európában, külön kiemelve a folyamatos egyeztetést a partnerekkel és a NATO-keretek fontosságát.

Az amerikai védelmi minisztérium államtitkár-helyettese, Alexander Vershbow pénteken jelentette be Varsóban, hogy az Egyesült Államok nem állandó jelleggel Patriot típusú légvédelmi rendszert telepít jövőre Lengyelországba, és folytatja a tárgyalásokat Lengyelországgal egy új rakétavédelmi rendszerről. Barack Obama amerikai elnök korábban közölte, Washington lemond a Bush-kormányzat azon tervéről, hogy egy csehországi radarállomás felépítésével és elfogórakéták lengyelországi telepítésével kiterjeszti Közép-Kelet-Európa egy részére is az amerikai rakétavédelmi rakétarendszert, más néven: a rakétapajzsot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...