Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország újabb egy évig vezeti a kabuli repülőteret

Cikk:

A kabuli nemzetközi repülőteret fél éven keresztül sikeresen vezette az Afganisztánba vezényelt magyar katonai kontingens, így a NATO illetékes parancsnokságától újabb, ezúttal egy évre szóló felkérést kapott Magyarország - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden Kecskeméten.

A Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán tartott ünnepségen a 2010. október 1-jétől a kabuli nemzetközi repülőtéren szolgálatot teljesítő 80 fős állományt fogadták. a Kabulba vezényelt magyar kontingens a feladatot sikeresen, emberveszteség nélkül végrehajtotta – tájékoztatta a honvédelmi minisztert Kilián Nándor dandártábornok, a kontingens parancsnoka.

Hende Csaba az ünnepség után beszámolt arról, hogy jelenleg 14 országban csaknem ezer magyar katona teljesít szolgálatot a szövetséges erők keretein belül. A kabuli nemzetközi repülőtér vezetésére szóló újabb egyéves - a jövő évre szóló - felkérésről a kormány fog dönteni. A nemzetközi biztonsági közreműködő erő (ISAF) kötelékében szolgáló katonák tevékenységének költségeit mindig a küldő ország fedezi. A misszió a rendkívül magas presztízse és elismertsége mellett viszonylag biztonságos és kevésbé költséges - fűzte hozzá a honvédelmi miniszter.

A kontingens vezetője, Kilián Nándor visszaveszi a kecskeméti légibázis vezetését helyettesétől. A dandártábornok elmondta, hogy a kecskemétinél kétszer nagyobb, katonai és polgári részből álló kabuli repülőtér nem a méreteivel, hanem a forgalmával tűnik ki. A repülőtéren évente 120 ezer repülő eszköz száll le és fel, a katonai részen több mint 250 ezer tonnás a teherforgalom, tehát zsúfolt és lüktető repülőtér irányítását kellett elvégezni - tette hozzá.

Április 1-jéig Magyarország volt a kabuli nemzetközi repülőtér nemzetközi biztonsági közreműködő erő által használt területének vezető országa, és Kilián Nándor dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka volt a kabuli repülőtér parancsnoka.

Ugrás vissza Ugrás vissza...