Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Összefogást sürget a roma kultúra miniszteri biztosa

Létrehozva: 2004. március 11.
Módosítás: 2004. november 15.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Február elsejétől miniszteri biztos felel a roma kulturális ügyek koordinációjáért. Kállai Katalin egyik legfontosabb feladatának a támogatási rendszer összehangolását nevezte. Úgy véli, a tárca egyedül nem képes orvosolni a gondokat, ehhez a társminisztériumok és a szakmai szervezetek összefogására is szükség van.

- Február elseje óta dolgozik a kulturális tárca romaügyi miniszteri biztosaként. Kinevezése óta milyen visszajelzéseket kapott?

- Korábbi munkám során, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal főtanácsosaként rengeteg ismeretségre tettem szert. Az elmúlt bő egy hónapban sok gratulációt kaptam, roma művészek és civil szervezetek nagy örömmel vették tudomásul, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában (NKÖM) létrehozták ezt a posztot. Úgy érzem, bizalommal fogadtak, és ez kulcsfontosságú a közös munka folyamatossága és hatékonysága érdekében.

- Melyek az ön előtt álló legfontosabb feladatok?

- Évek óta húzódó probléma a roma zenészek helyzete: körülbelül kétezer emberről van szó, akik meghatározó részét képviselik a cigány kultúrának. A tárca egyedül nem képes megoldani a gondokat, szükség van a társminisztériumok és a szakmai szervezetek összefogására. Ebben aktív koordináló szerepet kívánunk vállalni.

- Bemutatkozásakor említette, hogy már hivatalba lépése első napján beszélt Raduly Józseffel, a Száztagú Cigányzenekar vezetőjével. Miről volt szó ezen a találkozón?

- A tárca vezetője a múlt év októberében fogadta Raduly Józsefet, ezt követően saját keretéből ötmillió forintos gyorssegélyt adott az anyagi gondokkal küszködő zenekarnak. A probléma gyökere az együttes működési formájában keresendő: tizennyolc éve egyesületként vannak bejegyezve, így nem kapnak állandó állami támogatást, a pályázatokon elnyert összegekből próbálják fenntartani magukat. Javasoltam Raduly Józsefnek, gondolják át, milyen szervezetként lenne érdemes működniük.

- Miniszteri tájékoztatókon rendszeresen elhangzik, hogy a NKÖM stratégiájának egyik legfontosabb sarokpontja a magyar kulturális értékek külföldi bemutatása. Milyen szerepe lehet ebben a roma művészeknek?

- Egyik fő célunk, hogy Európa-szerte nagyobb lehetőséget kapjanak a tehetséges roma előadók. Az elmúlt hónapban több kiváló művész mutatkozhatott be Ausztriában, többek között Szentandrássy István festő, Csoli-Daróczi József író, valamint a Kossuth-díjas Bari Károly. A fiatalabb generációból említhetném Horváth Béla hegedűművészt, aki a New York-i Zeneművészeti Egyetem másodéves hallgatója, és március 15-én a Carnegie Hall-ban ad koncertet.

- Szóba került a cigány közgyűjtemények sorsa is. Erre vonatkozóan milyen javaslatok körvonalazódnak?

- Több olyan felbecsülhetetlen értékű alkotásról tudok, melyeket poros pincében őriznek, ezeket meg kell óvni az enyészettől. Ebben kulcsszerepük lehet a cigány közösségi házaknak, de megvizsgáljuk annak a lehetőségét is, hogy roma képzőművészeti tárlatokat megyei múzeumokban helyezzünk el. Fontosnak tartom, hogy ezek az intézmények a "többség" és a "kisebbség" kultúrájának megismertetésének színterei legyenek.

- Összességében mennyi pénz juthat ebben az évben a roma kultúra támogatására?

- Jelenleg a Magyarországi Nemzeti és Etikai Kisebbségekért Közalapítványnál és az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalnál is lehet pályázni kulturális célú támogatásokra. A Nemzeti Kulturális Alapprogram várhatóan áprilisban írja ki pályázatait a hazai nemzetiségek és a cigányság kulturális értékeinek megőrzésére.

A százmillió forintos keret felosztásáról két, a nemzetiségi kulturális tanács keretén belül megalakuló alkuratórium fog dönteni. Szeretném, ha ez a rendszer minél előbb áttekinthetővé válna, és egy helyen, a kulturális tárcánál koncentrálódnának ezek az összegek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...