Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hivatalba lépett az új kisebbségi ombudsman

Cikk:

Hivatalba lépett, majd megtartotta első munkaértekezletét Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa; a kisebbségi ombudsmant első munkanapján Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos mutatta be a hivatal munkatársainak.

Kállai Ernő a posztjáról tizenkét év után leköszönt Kaltenbach Jenőt váltotta, akinek megbízatása június 30-án járt le. Az új kisebbségi ombudsman személyében először lépett hivatalba az Országgyűlés által megbízott roma származású tisztségviselő.

A politológusi és tanári diplomával is rendelkező Kállai Ernő elmondta, hogy bár első hete még a hivatal szervezeti és működési szabályzatának és munkatársainak megismerésével zajlik, legelső munkanapján levelet ír a 13 országos kisebbségi önkormányzat elnökének, hogy találkozóra invitálja a hivatalába a kisebbségi vezetőket. "A találkozót követően én szeretném meglátogatni őket székházukban" - tette hozzá.

Előrelépésre van szükség kisebbségi ügyekben

Kedden levélben keresi meg Sólyom László köztársasági elnököt, a házelnököt és a parlamenti pártok elnökeit, frakcióvezetőit, kérve, hogy az Országgyűlés a következő években határozottabb munkával próbáljon előrelépni a kisebbségi ügyekben. A legsürgetőbbnek a kisebbségek parlamenti képviseletének megvalósítását említette.

Hivatalába egyetlen "bizalmi" munkatársat vitt magával az ombudsman, László Boglárkát, aki korábban a BKV Zrt.-nél dolgozott, és aki a hivatalban megüresedett titkárságvezetői posztot fogja ellátni.

Kállai Ernőt 326 igen szavazattal, 14 ellenében június 11-én választott meg az Országgyűlés; a kisebbségi ombudsman megbízatása hat évre szól.

Ugrás vissza Ugrás vissza...