Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Igazságtalan volt a cigány önkormányzati választás a kisebbségi ombudsman szerint

Létrehozva: 2003. január 13.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A jelenlegi választási szabályok mellett nem lehet tisztességesebben lebonyolítani az országos kisebbségi önkormányzatok megválasztását - kommentálta Kaltenbach Jenő kissebségi országgyűlési biztos vasárnap az Országos Cigány Önkormányzatot (OCÖ) megválasztó elektori gyűlésen történteket.
A vasárnap hajnalba csúszó, botrányos jelenetek mellett zajló elektori gyűlésen az újonnan felálló OCÖ 53 mandátumából 52-t a Demokratikus Roma Koalíció jelöltjei szereztek meg, miután - egy kivétellel - csupán e szervezet indulói kerültek fel a szavazólapra.
A Lungo Drom nem vett részt a voksoláson: szimpatizánsai előzőleg elhagyták a termet és hazautaztak, mert az Országos Választási Bizottság megalapozatlannak találta és elutasította a gyűléssel kapcsolatos panaszaikat.
Kaltenbach: a rendszerben van a hiba
A kisebbségi ombudsman úgy vélte: ha baj van, ha botrány van, az nem a jelenlévők, hanem a rendszer hibája. Az ombudsman szerint a választási rendszerrel nagyon sok baj van, és ezek közé sorolta, hogy az igazságtalan. - Az a szervezet, amely például 50,5 százalékot szerez meg, hozzájut az országos kisebbségi önkormányzat összes mandátumához - mutatott rá.
Az ombudsman kitért arra is, hogy a gyűlés helyszínén nem fértek volna el a gyűlés résztvevői, ha valamennyien megjelentek volna. Megfogalmazása szerint a legelemibb szabályokat sem lehet betartani és betartatni, ha 4500 embert "zsúfolnak össze, mint valami vágómarhákat, egy ilyen hodályban". Hozzátette: ilyen feltételek mellett szinte megoldhatatlan feladat a szavazatok összeszámlálása is.
- Ami itt történt, az a törvényhozás és a kisebbségi választási jogszabályokat korábban előkészítők szégyene - jelentette ki a kisebbségi ombudsman, aki kérdésre válaszolva elmondta: a vonatkozó jogszabály a rendszerváltás utáni első parlamenti ciklusban született.
Kaltenbach Jenő emlékeztetett: korábban egyeztetést javasolt a belügyminiszterrel a problémák kiküszöbölése érdekében. Hozzátette: a kisebbségi önkormányzati választássorozat befejezését követően, várhatóan február közepe után sürgősen foglalkozni kell a kérdéssel.
Ugrás vissza Ugrás vissza...