Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közlekedésbiztonsági kampány indul a gyalogosokért

Cikk:

Civil szervezetek részvételével, "Mindenki gyalogosnak születik" címen országos közlekedésbiztonsági kampány indult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kezdeményezésére. A kampány központi fóruma a www.mindenkigyalogos.hu oldal, ahol várják az állampolgárok bejelentéseit az általuk veszélyesnek tartott közlekedési helyszínekről, csomópontokról.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője arról beszélt, hogy a kampánytól a közlekedésbiztonság javulását remélik. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója azt emelte ki, arra törekednek, hogy a gyalogosok visszakaphassák a főváros csomópontjait. László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke pedig a közlekedők egymáshoz való partneri hozzáállásának fontosságát hangsúlyozta.

A kezdeményezés Veszprémben indult 2011-ben; abban a kampányban a gépkocsivezetők nyilatkozatban vállalták, hogy a korábbiaknál jobban odafigyelnek a gyalogátkelőhelyek biztonságára. A KIM a kezdeményezés sikere miatt döntött arról, hogy országosan is meghirdetik az akciót, amelynek üzenete az autóvezetők, a gyalogosok és a kerékpárosok közötti partnerség.

Míg 2001-ben 355 halálos kerékpárbaleset történt, addig 2010-re ez a szám 192-re csökkent. A kedvező tendencia oka a részben az objektív felelősség elv bevezetése – mondta Garamvölgyi László. A gyalogos balesetek 23 százaléka gyalogátkelő helyeken történik.

Vitézy Dávid szerint az 1970-es években Magyarországon olyan közlekedési rendszerek alakultak ki például a Flórián téren vagy a Határ úton, ahol kizárólag az autósok érezték jól magukat és közlekedhettek biztonságosan. A BKK célul tűzte ki, hogy 70-es években eltűnt zebrákat visszahozza, újabban így festettek fel gyalogátkelőhelyet például a Deák téren és a Károly körúton, de 2013-ben lesz zebra a Ferenciek terén is.

Az akció központi felülete a www.mindenkigyalogos.hu oldal, amelyen egy térkép segítségével bárki bejelölheti, hogy autóvezetőként, gyalogosként vagy kerékpárosként milyen általa veszélyesnek tartott útszakaszon tartana szükségesnek változást. A BKK várja az észrevételeket, amelyeket ellenőriznek és szükség esetén be is építenek a fejlesztési tervekbe.

A kampányt egy játék is kíséri márciustól, amelyben a "Mindenki gyalogos" matricát kiragasztók a facebook.com/mindenkigyalogos oldalon közzétehetik, hova ragasztották a matricát és a legtöbb „tetszik” visszajelzést kapott kép nyer.

A kampány 54 millió forintba kerül, és részt vesz benne az ORFK, a BKK és a Magyar Kerékpárosklub mellett az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Critical Moms, a Vakok Állami Intézete, a Vakok Iskolája, valamint a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete.

Ugrás vissza Ugrás vissza...