Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Választás 2010: meghosszabbították a kampánycsendet

Létrehozva: 2010. április 11.
Módosítás: 2010. április 11.
Forrás: Magyarország.hu, MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az ország több szavazókörében még 19 órakor is sorban álltak a választópolgárok, ezért az Országos Választási Bizottság úgy döntött, hogy meghosszabbítja a kampánycsendet. Részeredményeket, közvélemény-kutatási eredményeket csak az után közölnek, hogy minden szavazókörben lezárult a voksolás.

Az országban több helyen várakozniuk kellett azoknak, akik igazolással, a lakóhelyüktől távol szavaztak. Sorok alakultak ki a szavazóhelyiségek előtt Miskolcon, Debrecenben, Győrben, Kaposváron és a Székesfehérváron, de délutánra a legtöbb helyen helyreállt a rend. Budapesten a II., a III., a IV., a XI., a XIII. és a XIV. kerület egy-egy szavazókörében még 19 órakor is sorok álltak a szavazóhelyiségek előtt.

Az Országos Választási Bizottsága úgy foglalt állást, hogy mindenki leadhatja szavazatát, aki urnazárás előtt beállt a sorba.

Szigeti Péter az OVB elnöke este 19 óra után jelentette be, hogy az elhúzódó szavazások miatt meghosszabbítják a kampánycsendet, részeredményeket, közvélemény-kutatási eredményeket csak az után közölnek, hogy minden szavazókörben lezárult a voksolás.

Vasárnap este egy órával az urnazárás előtt már biztossá vált, hogy minden megyében és a fővárosban is érvényes a területi listás szavazás, mert a részvételi adatok szerint már mindenhol megjelent a választók legalább 50 százaléka. Az Országos Választási Iroda 17.30-kor összesített adatai szerint minden megyében és Budapesten is meghaladta a szavazási részvétel az érvényességi küszöböt. Ez azt jelenti, hogy várhatóan nem kell megismételni a területi szavazást, és így az OVB a jövő héten meg tudja állapítani a területi és országos mandátumok kiosztásához szükséges 5, illetve 10 százalékos határt.

Húsz alkalommal kértek segítséget a mentőktől


Húsz alkalommal kértek segítséget a mentőktől a nap folyamán az országgyűlési választások kapcsán - közölte Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese. A Veszprém megyei Berhidához tartozó peremartoni városrész 5-ös szavazókörében, a művelődési házban egy 58 éves asszony szívinfarktust kapott, a kiérkező mentők még újraélesztették, de a mentőhelikopterben, kórházba szállítása közben meghalt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...