Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kánikula Kommandó: eddig 570 millió forint bírság

Cikk:

Eddig csaknem 570 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a Kánikula Kommandó elnevezésű átfogó ellenőrzési akció során - erről Kondorosi Ferenc kormánybiztos számolt be a kormányszóvivői tájékoztatón.

A nyolc hatóság részvételével zajló, két héttel ezelőtt indított akció keretében eddig 12 ezer ellenőrzést végeztek, és 4053 esetben bírságoltak.

A kormánybiztos közölte azt is: a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek egyre inkább jogkövetők.

Kondorosi Ferenc beszámolt arról, hogy a fogyasztóvédelem területén csökkentek azok az esetek, amelyek bírságot vontak maguk után. Jók a tapasztalatok az élelmiszerlánc-ellenőrzéseknél, és jobb a kiemelt nagy rendezvények esetében is, gondok vannak azonban az alkalmi munkavállalási könyvvel kapcsolatban, a bírságok csaknem felét munkaügyi, munkavédelmi vétség miatt szabták ki.

101 üzletet zártak be

Nagy segítséget kapnak a különböző terméktanácsoktól, szakmai kamaráktól, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy tagjaikat a jogszabályok betartására ösztönözzék.

Az akció során a hatóságok 101 üzletet zártak be, tizennégy vállalkozás tevékenységét függesztették fel, és több mint kétmillió forint értékben koboztak el cigarettát, alkoholt, CD-t, DVD-t. Tizenhat tonna élelmiszert kivontak a forgalomból, több mint félezer esetben pedig szabálytalan munkavégzés miatt felfüggesztő vagy eltiltó határozatot hoztak.

Az akció során - amelyben a rendőrség is részt vett -, négy körözött személyt elfogtak.

Kevesebbet mérnek a kért mennyiségnél

Az ellenőrzések közül - amelyek kiterjedtek az élelmiszerlánc biztonságára, a szezonális munkavállalásra, a kedvelt turisztikai pihenőhelyek ellenőrzésére, a nagyobb szabadtéri rendezvényekre, piacokra, strandokra - Kondorosi Ferenc megemlítette, hogy még mindig előfordul a fogyasztó megkárosítása: a kért mennyiség helyett kevesebbet mérnek, a piacokon gyakran előfordul, hogy vásárláskor nem adnak nyugtát, vagy egyes cikkekhez nincs magyar nyelvű tájékoztató.

A jogsértések egy részét szándékosan követik el, az esetek kisebb hányadában a tájékozatlanság és a felkészületlenség miatt szabálytalankodnak a vállalkozók.

Ugrás vissza Ugrás vissza...