Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Készül az elektronikus munkakártya

Létrehozva: 2003. április 24.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

2004-től munkakártya tájékoztathatja a munkavállalókat járulékfizetésük alakulásáról vagy arról, hogy főnökük bejelentette-e őket a társadalombiztosítási hatóságoknál. A plasztiklap a szakemberek szerint alkalmas lesz a szabálytalan foglalkoztatás visszaszorítására, sőt a későbbiekben különböző szolgáltatások igénybevételére is.
A munkavállalók járulékfizetésének nyomon követésére és a feketemunka visszaszorítására alkalmas munkakártyát várhatóan 2004 első felétől használhatják az érintettek - jelentette be csütörtökön Burány Sándor fogla lkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter. A miniszter elmondta, az új elektronikus eszköz bevezetéséről szóló törvényjavaslatot ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés.
Pin kóddal lesz elérhető a nyilvántartás
A munkakártya segítségével az állampolgárok végre napra pontos információkat kaphatnak a munkaviszonyban eltöltött idejükről és a befizetett járulékok nagyságáról. Az adatok a foglalkoztatottak és a foglalkoztatók számára egyaránt elérhetőek lesznek, ezeket a társadalombiztosítási azonosító jel (taj-szám) és egy személyi azonosító (PIN) kód alapján lehet majd lekérdezni. A kártya másik oldalról átláthatóvá teszi a munkakönyv 1992-es eltörlése óta meglehetősen kaotikus munkaerő-piaci mozgásokat.
Már nincsenek adatvédelmi aggályok
A rendszer lelke egy társadalombiztosítási és egészségbiztosítási adatokat tartalmazó nyilvántartás, amelyet azonban csak a Munka törvénykönyvének őszi módosítása után lehet létrehozni. Az adatvédelmi biztos a koncepció átvizsgálásakor egyébként kifogásolta, hogy az adatbázis elvileg lehetőséget adott volna a munkavállalók adózási és más törvényes kötelezettségeire vonatkozó információk megszerzésére. Az ombudsman azt is szorgalmazta, hogy az állampolgárok szermélyes dokumentumaik segítségével akkor is hozzájuthassanak saját adataikhoz, ha a számítógépes azonosító kódot elvesztenék. A hamarosan kormány elé kerülő előterjesztés már kiküszöböli ezeket a problémákat.
Négy ütemben vezetik be a kártyát
A rendszer az elképzelések szerint négy ütemben valósul meg. Elsőként, várhatóan jövő év elején a munkaügyi tárca bevezeti a virtuális munkakártyát, amelyet összekapcsol a munkahely változtatásra vonatkozó azonnali bejelentési kötelezettség intézményével. Utóbbi annyit jelent, hogy a munkaviszony keletkezését haladéktalanul be kell majd jelenteni a munkáltatónak a munkaügyi kirendeltségeken. Ezzel a módszerrel csak az állásváltoztatásokról lehet majd információt szerezni, ezért a többi munkavállaló adatait - fokozatosan - a nyugdíjbiztosítási szervezetektől kell majd elkérni - közölte a Magyarország.huval Simon Gábor, az Országgyűlés foglalkoztatáspolitikai, valamint informatikai bizottságának tagja.
A második ütemben már fizikai valójában is megjelenne a munkakártya egy taj vonalkóddal, az adatbázis tartalma pedig többek között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelentéseivel bővülne.
A harmadik körben a kártyával már bizonyos szolgáltatások, gyógyszertámogatások vagy gyógyfürdőbelépők is elérhetőek lesznek.
A negyedik ütem a funkciók további kiterjesztését, valamint új, nem a taj-számra épülő kártyák bevezetését tűzi ki célul - tette hozzá Simon.
Ugrás vissza Ugrás vissza...