Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szerdán indul a magyar katonai egység Afganisztánba

Létrehozva: 2003. március 4.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Szerdán indul Afganisztánba az első, magyar egészségügyi katonákból álló kontingens. Az önkéntesek Magyarország eddigi legveszélyesebb hadi küldtetésében vesznek részt.
Haza várjuk önöket - így búcsúzott kedden Juhász Ferenc honvédelmi miniszter attól a kilenc önkéntes katonától, akik március 5-én indulnak afganisztáni állomáshelyükre. A csapat tagjai kétnapos németországi felkészítés után március 8-tól szolgálnak majd német és holland egészségügyi alakulatokban. Az egység további tagjai várhatóan májusban utaznak társaik után. Mint ismeretes, a nemzetközi erők a civil közigazgatás kiépítésében és a rend fenntartásában segédkeznek Kabulban és környékén.
Az eddigi legveszélyesebb katonai misszió az afganisztáni
Az afganisztáni misszió a magyar haderő eddigi legveszélyesebb vállalkozása. A naponta akár ötven fokos hőmérséklet-ingadozáson túl a feladatok végrehajtását nehezíti majd, hogy olyan táborokban és kórházakban kell szolgálatot teljesíteni, amelyek az al-Kaida, a tálibok és a meglehetősen önkényes hadurak tevékenysége miatt lényegében háborús zónának minősülnek. A létesítmények ellen korábban már több rakétatámadást is elkövettek, a fegyvert ezért csak tisztálkodás és sportolás közben tehetik majd le a katonák.
A békét olcsóbb külföldön védeni
Juhász Ferenc elmondta, a honvédség a jövőben is vállal majd hasonló, valóban veszélyes feladatokat, hiszen a békét a legolcsóbb minél távolabb védeni, helyreállítani. Hozzátette, eddig sehol nem volt panasz a Magyar Honvédség külföldön szolgálatot teljesítő katonáira, várhatóan most sem lesz. A féléves kiküldetés mintegy másfélmilliárd forintot emészt fel. A honvédek - akik között két nővér is van - beosztásuktól függően nettó 1980-3200 euró közötti összeget kapnak havonta.
A kabuli helyzetről bővebben a Honvédelmi Minisztérium honlapján olvashatnak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...