Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Újabb törvényeket küldött vissza megfontolásra az államfő

Cikk:

Az államfő Kövér László házelnöknek írt levelében az október 8-án elfogadott hulladéktörvény több pontját vitatja, az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló, egy héttel később megszavazott jogszabály rendelkezéseit pedig hiányosnak ítéli. Ezzel kilencre nőtt azoknak a törvényeknek a száma, amelyeket májusi hivatalba lépése óta Áder János visszaküldött a parlamentnek.

A hulladékgazdálkodásról szóló törvénnyel kapcsolatban az államfő kifogásolja, hogy nem biztosít megfelelő jogorvoslati lehetőséget. A jogszabály értelmében ugyanis az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) minősített gazdálkodó szervezetként ismeri el azokat, amelyek egy később megalkotandó kormányrendeletben meghatározott feltételeket teljesítik. Csakhogy az államfői kifogás alapján az OHÜ feladatait nonprofit gazdasági társaságként látja el, eljárása részletesen nem szabályozott, továbbá a döntéseihez nem kapcsolódik jogorvoslati lehetőség - márpedig az alaptörvény szerint a hatósági és más közigazgatási döntések ellen jogorvoslattal lehet élni. A köztársasági elnök azt is megállapította, hogy a törvény egy időközben hatályon kívül helyezett európai bizottsági határozatra hivatkozik, továbbá több pontatlanságot tartalmaz. Áder János ezek kijavítására kéri a Házat.

Az uniós tagállamokkal folytatott bűnügyi együttműködésről szóló jogszabály rendelkezéseit hiányosnak találta az államfő. Szerinte nem írják körül kellő részletességgel azokat az adatokat, amelyeket az Europol Információs Rendszer tartalmazhat, így a jogszabály nem felel meg az Európai Tanács határozatának. Áder János kifogásában azt is megemlíti, hogy a jogszabálytervezetet Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a vonatkozó törvényi előírás ellenére nem kapta meg véleményezésre.

A hulladékgazdálkodási, valamint a bűnügyi együttműködésről szóló törvénnyel kapcsolatos levél a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható.

Ugrás vissza Ugrás vissza...