Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A KEK KH keresetet nyújtott be az ombudsman határozata ellen

Cikk:

Az adatvédelmi biztos szociális konzultáció kapcsán hozott határozatának hatályon kívül helyezéséért keresetet indított a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) - közölte pénteken az ombudsman sajtótitkársága. A keresetben az is szerepel, hogy a hivatal a megtámadott határozat kézhezvétele után az adatkezelést felfüggesztette, az adatokat zárolta.

Az adatvédelmi biztosnak 15 napon belül kell az ügy iratait észrevételeivel együtt a Fővárosi Bíróság közigazgatási kollégiumához továbbítania - írta az ombudsmani hivatal.

Orbán Viktor miniszterelnök május elsején jelentette be, hogy szociális konzultációt indít, az eredményeket július 4-én ismertette a parlamentben. A kérdések között szerepelt egyebek között a védett kor bevezetésének lehetősége az 55 év felettiek esetében, valamint az, hogy az ország segély helyett inkább munkalehetőséggel segítse-e a munkanélkülieket. Jóri András adatvédelmi biztos júniusban megállapította, hogy a szociális konzultáció kérdőívei és a hozzájáruló nyilatkozat sérti az adatvédelmi törvény előírásait. Emellett megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis (Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás) létrehozását, valamint az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és feldolgozást is.

Az ombudsman szerint a kérdőívek kezeléséről és a személyes adatok megsemmisítéséről szóló kérésének a KEK KH nem tett maradéktalanul eleget, ezért  közigazgatási eljárást indított az ügyben, ennek eredményeként született meg az ombudsman augusztusi határozata. Az adatvédelmi biztos megállapította: a Szociális konzultáció 2011-gyel összefüggésben nem érvényesülnek a törvényben meghatározott garanciák, mint a teljes anonimitás követelménye, továbbá az érintett véleménye és név-, lakcímadatai összekapcsolásának tilalma. Ezen határozatában Jóri András jogellenes adatkezelés miatt elrendelte a Szociális konzultáció 2011 kérdőívein szereplő személyes adatok törlését. A KEK KH már ekkor közölte: kezdeményezik a határozat bírósági felülvizsgálatát.

Ugrás vissza Ugrás vissza...