Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Kényszerleszállást hajtott végre egy katonai gép Ferihegyen

Cikk:

Kényszerleszállást hajtott végre Ferihegyen az a katonai szállítógép, melynek meghibásodott a hajtóműve. A repülő logisztikai felszerelésekkel tartott Romániába, hogy megerősítse Törökország védelmét.
Meghibásodott hajtóműve miatt a Ferihegyi repülőtéren kellett leszállnia egy amerikai C-130 Hercules katonai szállító repülőgépnek vasárnapra virradó éjszaka. Bocskai István , a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese elmondta: a Törökország védelmének megerősítése céljából logisztikai felszereléseket szállító légi jármű Szlovákia légterében repült, amikor leállt az egyik hajtóműve.
Németországból tartott Constancába
Az amerikai repülőgép eredeti útvonalterve szerint Németországból Szlovákia és Ukrajna légterén keresztül repült volna a romániai Constancába. A repülési szabályok szerint azonban ilyen esetben mindig a legközelebbi repülőtéren kell úgynevezett vészleszállást végrehajtani, ezért Ferihegyen landolt a C-130-as szombat éjjel, nem sokkal 23 óra után.
A szállító repülőgép hajtóművének hibáját a Ferihegyi repülőtéren javítják ki, majd a Hercules folytatja útját: várhatóan visszatér az eredeti szállítási útvonalra. Bocskai István ismertetése szerint a Törökország védelmének megerősítését szolgáló eszközök, felszerelések szállítása elsősorban a Németország-Szlovákia-Ukrajna útvonalon történik, Magyarország légterét naponta ilyen célból átlagosan 10-20 repülőgép használja.
Törökország védelmére használhatják a magyar légteret
Az Országgyűlés február 24-én járult hozzá a Törökország védelmének megerősítését szolgáló NATO-szállítmányok magyarországi áthaladásához. A határozat értelmében a NATO-országok és a leendő tagállamok Törökországba tartó szállítmányai közúton, vasúton és a légtérben egyaránt áthaladhatnak Magyarország területén 2003. december 31-ig. A határozat a washingtoni szerződés 4. cikkelye alapján született.
Törökország az iraki válsággal kapcsolatban kérte a NATO-tól, hogy vezényeljen légterébe elektronikus légi felderítő AWACS-gépeket, telepítsen területére Patriot légvédelmi rakétákat, és küldjön tömegpusztító fegyverek elleni szakszolgálatot.
Háromezer kilométerre is elrepül a Hercules
A Magyarországon szombat éjszaka landolt C-130 Herculest több mint 60 országban használják. A repülőgép - típustól függően - 15-20 ezer kilogramm terhet tud szállítani, hatótávolsága meghaladja 3 ezer kilométert.
Ugrás vissza Ugrás vissza...