Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Ötmilliárdos képzési program indul megváltozott munkaképességűeknek

Cikk:

Képzési programot indít a kormány a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásának elősegítésére; a 4,9 milliárd forintos összköltségvetésű - vidékközpontú - projekt forrásainak 95 százalékát az Új Széchenyi Terv keretében biztosítják.

A különböző támogatások biztosítása mellett az is fontos, hogy az érintettek olyan képzéseken vehessenek részt, melyekkel javítani tudják elhelyezkedési esélyeiket – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális államtitkára.

A program képzési részében három állami tulajdonú cég vesz részt; a Kézmű, a Főkefe és az Erfo nonprofit kft.-k, melyeknél összesen 10 300 ember dolgozik, köztük 8300 megváltozott munkaképességű, fogyatékos. Az uniós programba közülük mintegy 5 ezer embert vonnak be – mondta el Bernáth Ildikó a Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke.

A két szakaszból álló program a képzésekre épül: az elsőben általános, a munkaerőpiacon használatos képességeket tanulhatnak a fogyatékosok (önéletrajz megírása, felkészülés állásinterjúra), míg a második szakasz egy szakmai képzés, melynek során az eddig egy speciális műveletet elvégző munkavállaló megismerheti, megtanulhatja az egész munkafolyamatot, és így el tud majd helyezkedni a versenyszférában, a nyílt munkaerő-piacon. A projekt 76 vidéki telephelyen indul el, és ezek között 16 hátrányos helyzetű kistérségben van.

Magyarországon korábban a fogyatékossággal élő emberek mintegy 10 százaléka talált munkát, ez az arány Európában sokkal magasabb, helyenként 40 százalékos – közölte Fülöp Attila esélyteremtési helyettes államtitkár. Ezen a rossz arányon kívánnak változtatni az új programokkal, így most a képzési projekttel vagy a rehabilitációs kártya bevezetésével, melynek lényege, hogy járulékkedvezményt biztosít a foglalkoztatáshoz. Jelezte: csaknem négyezer munkáltató él ezzel a lehetőséggel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...