Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2022. június 10-én pénteken 16:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Kilenc szakbizottságot hozott létre a Nemzeti Agrárkerekasztal

Létrehozva: 2004. február 6.
Módosítás: 2010. március 17.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az agrárium és a vidék felzárkóztatása nemzeti ügy - jelentette ki Szili Katalin parlamenti elnök a Nemzeti Agrárkerekasztal első plenáris ülésén. A tanácskozáson a kormány, a pártok, a tudományos szféra és a mezőgazdasági érdekképviseletek vettek részt. A testület munkája során kilenc szakbizottságban kezdi meg az egyeztetést, elsősorban a vidék megélhetését biztosító témakörökről.
Az agrárium kérdése az egyik legfontosabb nemzeti ügy - mondta Szili Katalin , az Országgyűlés elnöke, amikor megnyitotta a Nemzeti Agrárkerekasztal első plenáris ülését pénteken a Parlament delegációs termében. A házelnök szerint a "föld népének" jövőjéről szóló tanácskozás nemzeti sorskérdés, és reményét fejezte ki, hogy a résztvevők a téma fontosságára való tekintettel türelmet, méltóságot és felelősségérzetet tanúsítanak a tárgyalásokon. Szili Katalin szerint a magyar mezőgazdaság képes lesz alkalmazkodni az EU támasztotta kihívásokhoz. A tanácskozásról szólva közölte, a Nemzeti Agrárkerekasztal résztvevőinek közös adósságaik vannak, amelyekről nem lehet megfeledkezni, ezért a résztvevőknek azt kell keresniük, ami összeköti őket, és nem azt, ami szétválasztja.
Kijelentette, ez a platform is azt bizonyítja, hogy elkötelezettek a magyar mezőgazdaság jövője iránt, így elvárható ez ügyben a közös gondolkodás, mert mindenki érdeke egy gyarapodó, jövedelmező, versenyképes és korszerű agrárium megteremtése.
 
Politika helyett szakmaiságot
 
Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint objektív helyzetértékelésre és az ágazat jövőjét meghatározó programalkotásra van szükség ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság alkalmazkodni tudjon az EU-csatlakozást követően kialakuló új helyzethez. A kormány a szakmára bízza a programalkotást, de segíti ezt a folyamatot - hangoztatta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten a Nemzeti Agrárkerekasztal tárgyalások plenáris ülését értékelve. A miniszter közölte: az Agrárgazdasági Tanács vezetője, Horn Péter akadémikus elnököl a továbbiakban a plenáris üléseken, a munka döntő hányada szakbizottságokban folyik.
 
Kilenc szakbizottságban kezdődik meg az egyeztetés, elsősorban a vidék megélhetését biztosító témakörökről. A miniszter javasolta egy olyan különbizottság felállítását, amelyben a mezőgazdaság napi gondjairól lehet tárgyalni. Ennek első ülésére várhatóan kedden kerül sor. A következő plenáris ülés előreláthatólag február 20-án lesz.
 
A magyar mezőgazdaság számára szükséges programalkotás a következő hónapokban sikerre vihető, a folyamat az EU-csatlakozást követő hónapban befejezhető - mondta. Németh Imre hangsúlyozta, a tárgyalásokon való részvétel mindenki előtt nyitott. Ugyanakkor sajnálta, hogy voltak, akik a plenáris ülést elhagyták.
 
Az ellenzék megoldásokat sürget az akut kérdésekben
 
Az MDF és a Fidesz szünetelteti részvételét az agrárkerekasztal tárgyalásokon addig, amíg a mezőgazdaság akut problémáit vizsgáló bizottság eredményesen be nem fejezi munkáját - mondta Medgyesszay László (MDF) pénteken, miután Turi-Kovács Bélával (Fidesz) közösen elhagyták a zárt ajtók mögött folyó ülést.
Medgyasszay László elmondta: az agrárkerekasztalnak szerintük először a mezőgazdaságot és a gazdálkodókat érintő akut kérdéseket kell megvitatnia, csak ezután foglalkozhat az agrárium közép- és hosszú távú programjával. Az ellenzéki politikus elmondta, a kerekasztal-tárgyalásokon Németh Imre miniszter javasolta, hogy az akut kérdésekkel egy külön bizottság foglalkozzon.
 
Szakbizottságok is segítik a testület munkáját
 
Az előző egyeztető tárgyalásokon Németh Imre agrárminiszter a testület vezetésére az Agrárgazdasági Tanács elnökét kérte fel. Az ülésre a kormány, a parlamenti pártok, az Agrárgazdasági Tanács, a Magyar Tudományos Akadémia, a szakmai érdekképviseletek és a civil szervezetek reprezentatív képviselői kaptak meghívást. A kormány a koalíciós pártokkal, az Agrárgazdasági Tanáccsal, valamint a tudomány képviselőivel egyetértésben a közép- és hosszú távú feladatok kijelölésében, a vidéken élő emberek jövőjét alapvetően meghatározó fejlesztési kérdések megvitatásában látja a kerekasztal feladatát. A plenáris ülés munkáját olyan szakbizottságok is segítik, amelyekben a kormány számít további szakmai és társadalmi szervezetek széles körű bekapcsolódására.

Az agrárkerekasztal résztvevői

Németh Imre FVM-miniszter
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke
Balogh Csaba KITE Rt.
Benedek Fülöp FVM
Bereczky András MEDOSZ
Cserép János Országos Erdészeti Egyesület
Csige István HANGYA
Ebele Ferenc MAK
Erdei Tamás MBSZ
Faludi Sándor Fidesz
Gelencsér István KÉKI
Gombos András SZDSZ
Horn Péter, az Agrárgazdasági Tanács elnöke
Horváth Gábor MOSZ
Jakab István MAGOSZ
Kapronczai István AKII
Kovács Árpád BKAE
Láng István MTA
Medgyasszay László MDF
Molnár József SZIE
Csáki Csaba
Pásztóhy András MSZP
Pirosz László MAÉT-MEGOSZ
Popp József AKII
Romány Pál MTA
Szent-Miklóssy Ferenc KKOSZ
Szerdahelyi Péter AKII
Szöllősi Endre FVM
Telegdy Pál MAÉT-MEGOSZ
Tunyogi András ÉFOSZ
Turi-Kovács Béla Fidesz
Vágány Melinda FVM, Szanyi Tibor helyett
Varga Gyula SZIE
Varga Péter
Vidmann Mihály Magyar Parasztszövetség
Ugrás vissza Ugrás vissza...