Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:’56-os kiállítás nyílt a Hadtörténeti Múzeumban

Cikk:

Köszönet a szabadság hőseinek címmel állandó kiállítás nyílt vasárnap Budapesten a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A tárlatot Szekeres Imre honvédelmi miniszter nyitotta meg.

Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójáról négy teremben, összesen négyszáz négyzetméteren emlékezik meg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum.
A bemutató három nagyobb részből áll. A képzőművészeti szekcióban Magyarországon és az Egyesült Államokban élő kortárs művészek alkotásai tekinthetők meg, a művek témája az ’56-os forradalom.
A Sztálin-szobor egy darabját is kiállították
A második részben a forradalom eseményeit mutatják be, forradalmi ereklyékkel. Ezen a helyszínen állították ki a korabeli egyenruhákat, fegyvereket, hadfelszerelési eszközöket. A látogatók megtekinthetik egyebek mellett Pongrácz Gergely bőrkabátját, a Sztálin-szobor egy darabját, nemzetőr-jelvényeket és egy korabeli lyukas zászlót is.
A harmadik blokkban a forradalom utóéletének emlékeit gyűjtötték össze a tárlat szervezői: emigránsok sorsával ismerkedhetnek meg ezen a helyszínen a látogatók.
Az év végéig látható a teljes tárlat
A bemutató október 22-től december 31-ig látogatható teljes formájában. A tárlat egy része ezt követően a Hadtörténeti Múzeumnak a magyar katonákat bemutató ötfejezetes kiállítása részeként lesz megtekinthető.
A múzeumban a kilencvenes évek elején, 3-4 éven át, már látható volt egy 1956 eseményeit bemutató kiállítás. Az október 22-től kiállított tárgyak azonban ebben a formában még soha nem kerültek a nagyközönség elé.
Ugrás vissza Ugrás vissza...