Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Befejeződött a Kikelet II. ellenőrzéssorozat

Cikk:

Az egy hónapos akcióban főleg a szezonális élelmiszereket és szolgáltatásokat, italokat és étrend-kiegészítőket vizsgáltak. A 11 hatóság emberei 37 ezer ellenőrzést végeztek és összesen több mint egymilliárd forint bírságot szabtak ki.

A Kikelet II. tavaszi fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat akcióiban 11 hatóság emberei összesen 37 000 ellenőrzést végeztek, ezek során több mint egymilliárd forint bírságot szabtak ki - mondta el Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken. Az ellenőrzések nyomán 250 üzletet bezártak, kivontak a forgalomból 100 tonna élelmiszert, emellett lefoglaltak 100 millió forint értékű árut.

A Kikelet II. során főként a húsvéti szezonális termékeket és szolgáltatásokat, valamint a vásárokat és piacokat ellenőrizték. Kiemelt figyelmet fordítottak a szezonális élelmiszerek, italok és étrend-kiegészítők ellenőrzésére. A lefoglalt áruk között volt cigaretta, alkohol, CD és DVD, valamint hamis ruházati termék is. Az akciósorozat április elején kezdődött, és egy hónapon át tartott.

Kevesebb az élelmiszer-biztonsági probléma

A Kikelet II. fogyasztóvédelmi akciósorozat során az élelmiszer-biztonságért felelős szakemberek 6900 ellenőrzést végeztek egy hónap alatt. Megvizsgáltak összesen több mint 87 ezer tételt. Az ellenőrzések nyomán 753 esetben emeltek különféle kifogást, kiszabtak mintegy 84,2 millió forint bírságot. Ez lényegesen kevesebb az előző évinél, mivel akkor 114,7 millió forint volt a bírság összege - mondta el Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.

Az akcióban részt vevő 740 szakember összesen 23 388 munkaórát fordított az ellenőrzésekre, amelyek miatt 148 493 kilométert tettek meg, a hétvégi ellenőrzések száma pedig elérte a 691-et. Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök 599 esetben a társhatóságok embereivel végezték az ellenőrzést. Erre az országos főállatorvos szerint szükség is van, mivel nemegyszer atrocitások is érik az ellenőröket, főként az illegális tevékenységet folytatók részéről.

Süth Miklós kiemelte, hogy jelentősen javult a húsvéti sonkák minősége: idén tizedannyi kifogásolható árut találtak ebben a kategóriában, mint tavaly a hasonló időszakban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...