Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Konszolidálják a közigazgatást és a jogalkotást

Cikk:

A közigazgatási reform január elsején működésbe lépő harmadik lépcsőjével érte el a helyi szintet a rendszer racionalizálása, a kormánypolitika helyi szintű végrehajtása. A jogalkotásban az alaptörvény, az új sarkalatos és szakpolitikai törvények elfogadása után a végrehajtási rendeletek megalkotása következik – nyilatkozta Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője, miniszterelnök-helyettes. Konszolidáció következik a közigazgatásban és a jogalkotásban.

Minden kormányzati ciklusban problémákat okozott az ellenzéki polgármesterek és az alárendeltségükben lévő helyi államigazgatás, illetve a közigazgatás kormánypolitikát képviselő felsőbb szintjeinek együttműködése. Egy más pártállású polgármester érthető módon nem szívesen hajtotta végre a másik politikai térfélen meghatározott feladatokat, hiszen elsősorban saját választóinak kellett megfelelnie. Az országos szintű demokratikus felhatalmazással, többségi támogatással rendelkező hatalom összeütközése a helyi szinttel rendre meddő vitákhoz, terméketlen szembenálláshoz vezetett. A közigazgatási reform helyi szinten az ilyen természetű működési zavaroknak is elejét kívánja venni. Világos helyzetet teremt azzal, hogy a közigazgatás helyi szintje egyértelműen a kormány által kitűzött célok végrehajtásán dolgozik, a polgármester pedig a helyi közösséget vezeti.

A napokban megjelent kormányrendelet kapcsán, amely szerint a betöltetlen az államigazgatási álláshelyeket meg kell szüntetni, a tárcavezető elmondta: egyelőre nem tudják, hány státusról van szó, ugyanis mindeddig nem létezett központi nyilvántartás az államigazgatásban országszerte dolgozókról, ez a kataszter most készül. A reform egyúttal a nemzedékváltás lehetőségét is megteremti, szükség van a fiatal, korszerű szaktudással és nyelvismerettel rendelkező fiatalokra.

A járási államigazgatási szint kialakítása során az önkormányzattól átvett feladatokkal együtt az azokat eddig intéző dolgozók is átlépnek az új struktúrába, létszámuk hozzávetőleg tízezer fő. Év elejétől országszerte 175 járási és a fővárosban 23 kerületi hivatal fogadja az ügyeiket intéző állampolgárokat. Az év végére mintegy 300 kormányablak működik majd, így az ország szinte minden pontján legfeljebb 30 kilométert kell majd utaznia egy állampolgárnak az ügyintézéshez. Tervezik, hogy a nagyobb pályaudvarokon is létesítenek kormányablakokat, továbbá ügysegédek, mozgó ügyintézők is közreműködnek abban, hogy az ügyintést közelebb vigyék a polgárokhoz. A reform a minisztériumi struktúra 2010-es kialakítása, karcsúsítása, 2011-ben a megyei szintű kormányhivatalok létrehozása és most a helyi, járási szint működésbe állása során mindvégig zökkenőmentesen haladt, köszönhetően annak, hogy szakmai alapon zajló, konszenzusra törekvő egyeztetés előzte meg.

Az alaptörvény, az új sarkalatos, és szakpolitikai törvények elfogadása után a hangsúly a törvényhozásról a végrehajtási rendeletalkotásra került át. Hátravan még a polgári törvénykönyv elfogadása, erre februárban sor kerülhet. Ez esetben jövő januárban életbe is léphet a magánjogi kódex. A már elfogadott, idén július 1-jén hatályba lépő új büntető törvénykönyv és a Ptk. mellé szükségesek új eljárási törvények. Ezek magas szakmai színvonalú előkészítése több évet vesz igénybe, de a kodifikációs bizottságok már az idén megalakulhatnak. A minta a több mint egy évtizeden át működő, Vékás Lajos akadémikus vezette Ptk.-t előkészítő bizottság, amelynek kormányzati ciklusokon átívelően sikerült a pártpolitika kizárásával szakmai alapon, a terület legjobb elméleti és gyakorlati szakembereinek bevonásával végeznie munkáját.

Ugrás vissza Ugrás vissza...