Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A magyar export növekedését várják a kínai látogatástól

Létrehozva: 2003. augusztus 25.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A súlyosan aránytalan kereskedelmi kapcsolatok kiegyensúlyozása, valamint az együttműködés alapelveinek megerősítése céljából a kormányfő kedden Pekingbe utazott. A miniszterelnököt kínai útjára több miniszter és gazdasági szakember is elkísérte.

Kedden háromnapos hivatalos látogatásra utazott Kínába Medgyessy Péter miniszterelnök. A magyar delegációban kilenc minisztériumi felsővezető mellett gazdasági szakemberek, kamarák és nagyvállalatok képviselői kaptak helyet, a tárgyalások elsődleges célja a gazdasági együttműködés alapelveinek meghatározása, valamint a kereskedelem ösztönzése és kiegyensúlyozása lesz.

A látogatás során megerősítik a korábbi közös nyilatkozatot, a minisztérium képviselői pedig több szakmai megállapodást és tárcaközi egyezményt írnak majd alá. Ezek között Akóts Klára miniszterelnöki tanácsadó tájékoztatása szerint turizmussal, sporttevékenységgel, oktatással és mezőgazdasággal kapcsolatos hosszú távú együttműködésről szóló tervek szerepelnek.

Jelentős diplomáciai küldöttség utazik a kormányfővel

Kína és Magyarország politikai kapcsolatának alapja egy 2000-ben aláírt közös nyilatkozat, amely a két rendszer különbségeinek figyelembevételével fogalmazza meg az együttműködés alapelveit. A közös nyilatkozatban, és az azóta történt hivatalos találkozókon Magyarország többször hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja az "egy Kína" elvet, Kína területi integritását, hivatalos államközi kapcsolatokat pedig kizárólag a Kínai Népköztársasággal ápol.

A látogatás során megerősítik a korábbi nyilatkozatokat, rögzítik a további együttműködés kereteit, valamint jelentős politikai cél, hogy Magyarország mint jövendő uniós tagállam mutatkozzon be.

A miniszterelnököt ezért diplomáciailag komolynak minősített delegáció kíséri: három miniszter ( Kovács László külügyminiszter, Csillag István gazdasági és Lamperth Mónika belügyminiszter), valamint kilenc minisztérium államtitkárai, helyettes államtitkárai.

Szentiványi Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a hivatalos találkozó időpontjával kapcsolatban elmondta, a több mint 44 éve húzódó látogatás már régóta napirenden volt, de az időzítésben szerepet játszik a kormány keleti nyitásra épülő gazdaságpolitikája és a Kínában tavaly ősszel bekövetkezett belpolitikai változás is.

Kiegyensúlyozatlan a kereskedelmi kapcsolat

A hivatalos látogatás célja elsősorban a kereskedelmi kapcsolatok élénkítése, kiegyensúlyozása. 2002-ben ugyanis a két ország között a kétmilliárd dollárt meghaladó forgalomból a kínai export 2 milliárd körüli összeggel, a magyar export viszont ennek kevesebb mint egytizedével, 154 ezer dollárral részesedett. Az adatokat torzítja azonban a szokásos gyártásmenet is, hogy a Magyarországra érkezői kínai gépalkatrészek a hazai összeszerelés és feldolgozás után végül nyugat-európai piacokra kerülnek.

A magas kínai export ennek ellenére hozzájárult ahhoz, hogy ebben az évben - 2000-hez hasonlóan - a Közép- és Kelet-Európai régióban hazánk volt Kína legjelentősebb kereskedelmi partnere.

A gazdasági delegációban helyet kapott több gazdasági és kereskedelmi kamara, valamint olyan hazai nagyvállalat képviselői, akiknek már van kínai partnerük, vagy exportálnak az ázsiai országba.

Magyar-kínai kereskedelmi forgalom adatai (hongkongi és makaói forgalom nélkül)

(Forrás: Külügyminisztérium)

- Magyarország a gazdasági együttműködés élénkítésével megerősítheti pozícióját Ázsiában úgy is, mint leendő európa uniós tagállam - mondta Szentiványi Gábor. Az együttműködést könnyíti, hogy tradicionális kapcsolatokról van szó, melyek jelentős szakértői, befektetői és szállítói háttérrel rendelkeznek, valamint hogy az eddigi tapasztalatok alapján a két ország cégei nem idegenkednek a kétoldalú kereskedelemtől - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Jövőre indulhat a szervezett kínai turistaforgalom

A turizmus kapcsán jelentős változást hozhat, hogy tavaly decemberben Peking felvette Magyarországot - a térség országai közül egyedüliként - a kínai turisták által csoportosan látogatható célországok közé. Ennek eredményeképpen december végéig párezres, a következő években pedig már évente több tízezres kínai turistaforgalommal számolhat a hazai idegenforgalom. A vízumkiadás megkönnyítéséhez hiányzó dokumentumokat várhatóan a héten aláírják az érintett szakemberek.

A forgalomnövekedés kapcsán felmerült a Budapest és Peking közötti közvetlen légi összeköttetés helyreállítása is. - A gazdasági kapcsolatok élénkülésének elengedhetetlen feltétele a megfelelő infrastruktúra, ezen belül a közlekedés is, ezért Sándor László, a Malév elnök-vezérigazgatója is tagja a Kínába utazó tárgyaló delegációnak. A Malév nyitott bármiféle olyan együttműködésre, amely hozzájárul a két ország közötti közlekedés fejlesztéséhez - közölte Krebsz Adrienn , a Malév szóvivője.

Kína profitálhat a magyar társadalmi és gazdasági átalakulás tapasztalataiból

Bár a hivatalos látogatás célja a kétoldalú együttműködés megszilárdítása, a felek nem zárták ki a nemzetközi viszonyokról szóló tárgyalások lehetőségét sem. A kínai vezetők várhatóan tájékoztatják a delegációt a Koreai-félszigettel, az észak-koreai nukleáris problémával kapcsolatos helyzetről, mellyel kapcsolatban épp a héten rendeznek hatoldali találkozót az érintett államok képviselői. Magyarország pedig várhatóan beszámol partnerének az EU-csatlakozás folyamatáról és az itthoni tapasztalatokról.

A két ország közötti érdek- és értékkülönbségek kapcsán Szentiványi utalt arra, hogy a legutóbbi politikai átalakulás során Kína politikája nyitottabbá vált, ezért - sok más országhoz hasonlóan - hasznosnak ítélhetik a magyar politikai és gazdasági átalakulás során szerzett tapasztalatokat.

Ugrás visszaUgrás vissza...