Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Kína magyar államkötvényeket vásárol

Cikk:

Kína magyar államkötvényeket vásárol, a kínai állami fejlesztési bank pedig egymilliárd eurós különhitelt biztosít a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök hétvégi látogatásán informatikai, közlekedési, vegyipari, elektronikai és oktatási megállapodásokat írtak alá, a cél az, hogy 2015-ig kétszeresére emelkedjen a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

Kína kész arra, hogy a magyar féllel együttműködve áttörést érjen el a két ország közötti kapcsolatokban - mondta Ven Csia-pao Budapestre érkezésekor a Liszt Ferenc repülőtéren. Kiemelte, hogy a kínai és a magyar népet hagyományos, mély barátság köti össze, Magyarország az első országok közé tartozott, amely felvette a diplomáciai kapcsolatot a Kínai Népköztársasággal, az EU soros elnökeként pedig hozzájárult a kínai-magyar kapcsolatok fejlesztéséhez.

A kínai kormányfőt a repülőtéren Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára fogadta. Ven Csia-pao személyében 24 év után először látogat kínai kormányfő Magyarországra. Az európai körúton tartózkodó kínai kormányfő Magyarországon kívül Nagy-Britanniában és Németországban tesz látogatást.

A kormányfő pénteken diákokkal találkozott az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Gólyavárában, ahol előadásában azt mondta: reményei szerint Kína és Magyarország nemcsak a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat erősíti meg, hanem a tudományos és oktatási szférában is fokozza együttműködését.

Megdupláznák a kereskedelmi forgalmat 2015-ig

Magyarország és Kína tizenkét megállapodást kötött egymással, konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről Ven Csia-pao szombaton. Kína hajlandó bizonyos összegű magyar államkötvényt vásárolni, a kínai állami fejlesztési bank pedig egymilliárd eurós különhitelt fog biztosítani a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására – mondta Ven Csia-pao. A kínai-magyar kereskedelmi forgalom mértékét 2015-ig a jelenleginek több mint kétszeresére, húszmilliárd dollárra növelnék.

MTI

Ahhoz, hogy a Magyarországon most zajló átalakulás sikeres legyen, végre lehessen hajtani a teljes gazdasági fordulatot, az országnak új típusú szövetségekre és szövetségesekre is szüksége van. Ma úgy zártuk le a tárgyalásokat, hogy Kína és Magyarország ilyen új szövetségesei lehetnek egymásnak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint hazánk történelmi segítséget kap Kínától. A magyar kormányfő szerint a kínai kötvényvásárlással megszűnik a bizonytalanság az ország középtávú finanszírozásával kapcsolatban. Magyarországnak ez a biztonság kell ahhoz, hogy bátran végig tudjon menni a gazdaság újjászervezésének útján - fogalmazott a miniszterelnök.

Magyarország és Kína tizenkét megállapodást kötött

Szombaton a magyar és a kínai kormányfő jelenlétében tizenkét, főként gazdasági jellegű kétoldalú megállapodást írtak alá szombaton. Egyetértési nyilatkozat született a légi, a vasúti és a folyami közlekedés fejlesztéséről, továbbá a befektetés-ösztönzésről. Szándéknyilatkozatot írtak alá a kulturális együttműködésről és kulturális központok kölcsönös létesítéséről.

A Huawei informatikai óriáscég európai ellátó központ létrehozásáról kötött stratégiai megállapodást. A többségi kínai tulajdonú BorsodChem Zrt 1,1 milliárd euró összegű pénzügyi együttműködési megállapodást kötött a Bank of Chinával. Szolnokon egy évi 60 ezer tonna kapacitású citromsavgyárat szándékoznak létrehozni a kínaiak. A világítótestek gyártásával foglalkozó CANYI New Lighting pedig európai termelési bázisról írt alá megállapodást. A légiközlekedési cégeket egyesítő és más ágazatokban is érdekelt HNA-csoport stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tőketársaság Zrt.-vel. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Kínai Kereskedelmi Kamara között együttműködési nyilatkozat jött létre a bilaterális üzleti tanács felállításáról.

Schmitt Pál: fejleszteni kell a kulturális együttműködést is

Schmitt Pál köztársasági elnök udvariassági látogatáson fogadta a kínai miniszterelnököt a Sándor-palotában, ahol az államfő támogatásáról biztosította a kétoldalú egyezményeket. A gazdasági együttműködés mellett fejleszteni kell a két ország közötti kulturális, oktatási, tudományos és sportkapcsolatokat is, ezért különösen üdvözli a kínai és magyar fővárosba szánt kulturális intézet, továbbá a több száz tanulmányi ösztöndíj tervét. Az államfő rendkívül szorgalmas és vállalkozó szellemű közösségnek nevezte a Magyarországon élő kínai nemzetiségű polgárokat, akik értékteremtő munkát végeznek, és kiválóan integrálódtak a magyar társadalomba.

Ven Csia-pao szombaton részt vett a Kína-Kelet-Közép-Európa Gazdasági és Üzleti Fórumon, a Magyar Tudományos Akadémián, ahol azt mondta: Kelet-Közép-Európa hídfőszerepet játszik Kína és Európa gazdasági-kereskedelmi együttműködésében. A kínai kormány támogatja a kínai nagyvállalatok kelet-közép-európai befektetéseit, reményei szerint pedig a régió enyhíti a piaci korlátozásokat, és politikai támogatást nyújt a kínai vállalatok megjelenéséhez.

A fórum levezető elnöke, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kijelentette: a kínai tőke magyarországi megjelenése eddig még nem tapasztalt lendületet adhat a magyar gazdaságnak, a gazdasági, kulturális és oktatási kapcsolatok fejlesztésének köszönhetően több ezer munkahely jöhet létre Magyarországon.

Ugrás vissza Ugrás vissza...