Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kinevezték az új vezérkari főnököt

Cikk:

A köztársasági elnök felmentette Fodor Lajost a vezérkari főnöki tisztségéből, s egyben Szenes Zoltánt nevezte ki helyére. Az új vezető szerint egy politikailag jól irányított és katonailag jól menedzselt hadserege van szükség.
A köztársasági elnök március elsejei hatállyal altábornaggyá léptette elő, és vezérkari főnöknek nevezte ki
Szenes Zoltán vezérőrnagyot. Szenes Zoltán a beiktatási ünnepségen elmondta: eljött az az idő, mikor a ma és a holnap hadseregeit menedzselni kell. Személyében nem egy hagyományos, a parancsnoki ranglétrát megjárt tábornokot, hanem egy logisztikai szakembert bíztak meg a vezérkari főnöki tisztséggel.
A katonák munkáját el kell ismerni
A vezérőrnagy bízik abban, hogy sikeresen hozzájárul az önkéntes, képességeken alapuló haderő megteremtéséhez. Olyan hadsereget szeretne, amely kiegyensúlyozott szerkezetű, és a biztosító, kiszolgáló, támogató rendszerek arányosan és csapatorientáltan épülnek fel. Szenes Zoltán hangsúlyozta: csakis egy olyan haderő tudja feladatát kiválóan ellátni, melyben jó szolgálni, melyben a katonák munkáját és helytállását elismerik, és kellően jutalmazzák is.
A katonai vezetési feladat mellett a hadsereg feltételrendszerének javítását és ésszerűsítését tartja fontosnak az újonnan kinevezett vezérkari főnök. Elmondása szerint egy politikailag jól irányított és katonailag jól menedzselt hadserege van szükség. Az újabb NATO-bővítéssel az ország geostratégiai helyzete is megváltozik, ettől kezdve a nemzetközi feladatok teljesítése kerül előtérbe.
Érdemrendet kapott Fodor Lajos
A köztársasági elnök katonai pályafutásának, életútjának elismeréseként Fodor Lajos leköszönő vezérkari főnöknek a Magyar Köztársasági Érdemrend középkereszt a csillaggal katonai tagozata kitüntetést adományozta. Fodor Lajos hamarosan megkezdi a diplomáciai felkészülést, hogy Ausztrália magyar nagyköveteként folytassa pályafutását.
Ugrás vissza Ugrás vissza...