Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kinevezték az új minisztereket és államtitkárokat

Cikk:

A miniszterelnök jelenlétében az államfő átadta a kinevezési okmányokat az új tárcavezetőknek és államtitkároknak. A változások július elsejétől hatályosak.

Sólyom László köztársasági elnök átadta Kiss Péternek, Szilvásy Györgynek, Lamperth Mónikának, Bajnai Gordonnak és Draskovics Tibornak a miniszteri, valamint Iváncsik Imrének és Vadai Ágnesnek az államtitkári kinevezését a Sándor-palotában.

A kinevezések átadásán jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is. A miniszteri és államtitkári kinevezések július elsejével lépnek hatályba.

Vadai Ágnes az államfő előtt letette államtitkári esküjét, majd aláírta az esküokmányt. Az államtitkárok az alkotmány szerint a köztársasági elnök előtt teszik le esküjüket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök június 15-én jelentette be, hogy átalakítja kormánya összetételét.

A Miniszterelnöki Hivatal élén miniszterelnök-helyettesként Kiss Péter váltja Szilvásy Györgyöt, aki a továbbiakban tárca nélküli miniszterként irányítja a polgári titkosszolgálatokat.

Bajnai Gordonnál marad a fejlesztéspolitika

A szociális és munkaügyi miniszteri poszton Kiss Péter utódja Lamperth Mónika, aki eddig önkormányzati és területfejlesztési miniszterként tevékenykedett. Az ő helyére Bajnai Gordon eddigi fejlesztéspolitikai kormánybiztos kerül, aki továbbra is felügyeli a fejlesztéspolitikát.

Draskovics Tibor, aki eddig az Államreform Bizottság alelnöke volt, a továbbiakban tárca nélküli miniszterként a kormányzati közigazgatás irányításáért felel.

Iváncsik Imre, aki a Honvédelmi Minisztériumban, mint államtitkár dolgozott - szintén államtitkárként -, átkerül Szilvásy György mellé. Helyette Vadai Ágnes szocialista parlamenti képviselő lesz július elsejétől a honvédelmi tárca államtitkára.

Feláll a kormánykabinet

A szintén július 1-jével felálló kormánykabinet készíti elő a kormány számára az átfogó, stratégiai kérdésekben a javasolt álláspontot, és előzetesen konzultál a kormánypárti frakciókkal, azok vezetőivel. A kormánykabinetnek Kiss Péter, a társadalompolitikai kabinet vezetője, Veres János, a gazdasági kabinet vezetője, Szilvásy György, a nemzetbiztonsági kabinet vezetője, valamint a két pártelnök, Kóka János, az SZDSZ és Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke a tagja. Létrejön egy új testület is az Államreform Bizottság bázisán: a politikai stratégiai testület.

Ugrás vissza Ugrás vissza...