Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több mint kétszáz KIOP-projekt valósult meg

Cikk:

A 2004 és 2006 közöt futó Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Programban (KIOP) 202 projekt valósult meg. Magyarország 252 millió eurót fordított a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, ebből 189 millió eurót tett ki az uniós támogatás és 63 millió eurót a hazai társfinanszírozás.

Történelmi esélyt jelent az európai uniós fejlesztési források igénybe vétele a magyar közlekedési infrastruktúra fejlesztésében - mondta Csepi Lajos közlekedési szakállamtitkár kedden, az "Uniós források a fenntartható fejlődésért" címmel megtartott Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) záró konferenciáján.

A 2004-2006. évi I. Nemzeti Fejlesztési Terv (I. NFT) KIOP programban 202 környezetvédelmi és közlekedési fejlesztési program valósult meg, mintegy 120 milliárd forint támogatással. Szalóki Flórián, a KIOP és a 2007-2013. évi Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) irányítóhatóság vezetője elmondta: a KIOP-ban a keret 107 százalékára vállaltak kötelezettséget, hogy a rendelkezésre álló forrásokat biztosan fel lehessen használni. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szeptember végi adatai szerint a KIOP-ban 5 milliárd forint vár még kifizetésre.

Csepi Lajos kitért arra, hogy a KIOP-ban Magyarország 252 millió eurót fordított a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, amelyből 189 millió eurót tett ki az uniós, és 63 millió eurót a hazai társfinanszírozás. Ebből közúti, vasúti, illetve kikötői fejlesztések valósultak meg.

A közlekedési szakállamtitkár szerint még mindig túlszabályozott az uniós beruházásokhoz kapcsolódó eljárás és intézményrendszer. A nevesített projektgazdának például azután is pályáznia kell a támogatásért, miután kormánydöntés születik a kiemelt közlekedési projektekről.

Szalóki Flórián arra hívta fel a figyelmet, hogy a KIOP projektek uniós elszámolásakor igazolni kell a vállalt eredményeket, ami nem lesz könnyű feladat. A 2007-2013. évi KÖZOP-ról szólva az irányító hatóság vezetője úgy vélekedett, hogy 5 prioritás mentén 91 projekt támogatásáról születik szerződés. Idén decemberig 30 projekt támogatására kötnek támogatási szerződést.

Ugrás vissza Ugrás vissza...