Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elfogadták a kiotói jegyzőkönyv működési szabályzatát

Létrehozva: 2005. december 1.
Módosítás: 2005. december 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az ENSZ klímakonferenciájának résztvevői egyetlen passzus kivételével elfogadták a kiotói jegyzőkönyv működési szabályzatát. Az ellenőrzőrendszerről a jövő hét végéig kellene megállapodni. Az Egyesült Államok a 2012 utáni teendőkről sem tárgyal.

A kiotói jegyzőkönyv teljes egészében működőképessé vált, miután az ENSZ montreali klíma-világkonferenciáján szerdán hivatalosan is elfogadták - az ellenőrzési rendszer kivételével - az üvegházhatású gázok csökkentésére vonatkozó működési szabályzatot.
"A kiotói jegyzőkönyv mostantól teljes egészében működőképes. Ez történelmi lépés" - mutatott rá közleményében Stéphane Dion kanadai környezetvédelmi miniszter.
A működési szabályok alapelveit a 2001. évi marrakesi klímakonferencián egyeztették, de a montreali konferenciának hivatalosan el kellett fogadnia ahhoz, hogy jogi érvénye legyen.
Idén februárban lépett életbe
Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményéhez csatolt kiotói jegyzőkönyvet, amely mintegy negyven fejlett ipari ország számára írja elő az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2008 és 2012 között történő, az 1990-es szinthez viszonyított 5,2 százalékos csökkentését, 1997-ben fogadták el, és 2005. február 16-án lépett életbe.
A 22 szabály közül huszonegyet konszenzussal fogadtak el a jegyzőkönyvet ratifikáló 156 ország küldöttei. A jegyzőkönyvet ratifikálni nem kívánó Egyesült Államok és Ausztrália megfigyelőként vettek részt az ülésen. Az elfogadott szabályok között szerepel többek között az üvegházhatású gázkibocsátási jogok kereskedelmének szabályozása is.
Az ellenőrzőrendszerről még egyeztetni kell
Egyeztetni kell viszont még a konferencia végéig, december 9-ig a teljesítést ellenőrző rendszernek, így az 2012 után a jegyzőkönyv rendelkezéseit be nem tartókkal szemben életbe léptethető szankcióknak az elfogadását. Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb kőolajexportáló állama azt kérte, hogy az erre vonatkozó rendelkezéseket a jegyzőkönyv módosításával léptessék hatályba, amihez minden részes országnak egyenként kellene ratifikálnia a dokumentumot. Környezetvédők ezt a követelést úgy értékelték, hogy Rijád mint az Egyesült Államok szövetségese és a tisztább energiaforrásokra való áttérésben kevésbé érdekelt ország a kiotói folyamat megtorpedózására törekszik.
A kiotói jegyzőkönyv ratifikálását elvető Washington Montrealban azt is elutasította, hogy a 2012 utáni teendőkről tárgyaljon.
Richard Kinley , az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye titkárságának vezetője reményét fejezte ki, hogy a jövő héten megállapodás születik a teljesítést ellenőrző rendszerről.
Ugrás vissza Ugrás vissza...