Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadták a Kisebbségekért Díjakat

Cikk:

Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin házelnök jelenlétében a miniszterelnök átadta a Kisebbségekért Díjakat a Parlamentben. Az állami kitüntetést a kisebbségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végző emberek és szervezetek kaphatják meg.

Ma a történelmi Magyarország egyik örököseként olyan országot alkotunk, amelyben magyarok mellett "szűk kisebbségben", békében és megértésben élnek még más nemzetek szülöttei - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Kisebbségekért Díjak átadásán. Magyarországot évszázadokon keresztül sok nemzet alkotta, majd a XX. században önálló államok jöttek létre, és a szétválás maradandó sebet hagyott Közép-Európában. "Nehezen emésztik meg sokan a határ mindkét oldalán; sokfajta félelem, aggodalom, történelmi görcs az, amely mozgat hétköznapi embereket, helyenként politikusokat is" - mondta Gyurcsány Ferenc az Országházban tartott ünnepségen. Hozzátette: Magyarországot nem mozgatják a haza egy részének elvesztését tartalmazó belső görcsök.

A kormányfő azt kérte, hogy a Szent István örökségére való büszkeségben legyen érzékenység, türelem és megértés azon államok irányába, amelyek "nélkülözni kényszerültek azt az isteni kegyet, hogy évszázadokon keresztül önállóak lehessenek". Gyurcsány Ferenc a szolidaritás fontosságát hangsúlyozva szólt arról is, hogy szerinte ma Magyarországon roma közösséghez tartozni "igazi embert próbáló kihívás".

A Kisebbségekért Díjakat a kormányfő Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke jelenlétében adta át. Díjat vehetett át Balogh Attila, az MTI újságírója példaértékű munkájáért, Boross Marietta a hazai nemzetiségek, bolgárok, németek és szlovákok körében végzett több évtizedes kutatómunkájáért, Farkas Tibor, a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének alapítója a cigányság életkörülményeinek javításáért végzett közéleti szerepvállalásáért és Héring Istvánné, Rátka polgármestere a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő németek nyelvi és kulturális identitása megőrzéséért végzett tevékenységéért.

Kitüntetést kapott Lakatos Mihály a cigányság felemelkedéséért végzett több évtizedes pedagógusi, közéleti munkájáért, Mundruczó Kornél színház és filmrendező a kisebbségi lét ábrázolásáért, a kirekesztés és az előítéletesség elleni alkotó szerepvállalásáért és Nagy Sándorné, a nyírbátori József Attila úti óvoda vezetője szemléletformáló pedagógiai munkájáért.

Az Eötvös József Cigány-Magyar Pedagógiai Társaság a romákat támogató tevékenységéért, a Magyarországi Lengyel Perszonális Plébánia és Lengyel Templom, a hazai lengyelségért végzett közösségformáló tevékenységéért, a Tessedik Táncegyüttes a szlovák néptánchagyományok ápolása terén végzett több évtizedes munkájáért részesült elismerésben.

Az állami kitüntetést - amelyet a kisebbségek napja (december 18.) alkalmából adnak át - a kisebbségek érdekében, a kisebbségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában és az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdasági önszerveződés területén kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külföldi emberek és szervezetek kaphatják meg. A kormány 1995. szeptember 21-i döntése értelmében 1995-től minden év december 18-án tartják a kisebbségek napját, annak emlékére, hogy az ENSZ 1992-ben december 18-án fogadta el a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozók jogairól szóló nyilatkozatot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...