Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadták a Kisebbségekért Díjakat

Létrehozva: 2006. december 19.
Módosítás: 2006. december 19.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök átadta a 2006-os Kisebbségekért Díjakat 14 kitüntetettnek a Parlamentben kedden, a kisebbségek napja alkalmából. Az eseményen részt vett Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.

Gyurcsány Ferenc a beszédében hangsúlyozta: van valami, ami egyetlen embertől sem vitatható el, az, hogy saját identitását maga válassza.

Mint mondta, a büszkeség és a tolerancia együtt egy élhető világot hoz létre, és mi, magyarok természetesen büszkék vagyunk magyarságunkra.

- De azt kell mondjam, hogy ha bántják a szlovákot azért, mert szlovák, akkor azt kell mondanom, hogy szlovák is vagyok. Hogy ha bántják a románt, mert román, akkor román vagyok - fogalmazott a miniszterelnök.

Véleménye szerint ez egy olyan világ, ahol politikai, kulturális, vallási határok keresztül-kasul szelik egymást, de nem a határok azok, amelyek végül eldöntik, hogy mi, emberek milyenek vagyunk, hanem éppen az a képességünk, hogy át tudjuk lépni ezeket a határokat. A határok azok nemcsak elválasztani, hanem összekötni is tudnak minket - jegyezte meg.

A Magyar Köztársaság miniszterelnöke által alapított Kisebbségekért Díjat 1995 óta minden év decemberében adják át olyan hazai és határon túli személyeknek, szervezeteknek, akik a kisebbségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdaság területén.

Az elismerést ebben az évben 14-en kapták meg: Hajdú István és Hevesi József nemzetiségi referensként Bács-Kiskun és Békés megye kisebbségi életében betöltött szerepéért, Karagics Mihály a magyarországi horvát kisebbség érdekében végzett munkájáért, Kasza József a vajdasági magyar közösségért folytatott közéleti tevékenységéért, Kállai Ernő a romák társadalmi integrációja érdekében végzett munkájáért, Moldován Stefánia a hazai örmény közösség képviseletében kifejtetett tevékenységéért.

Kitüntetést kapott Mukics Ferenc és Mukicsné Kozár Mária, a szlovén kisebbség kultúrájának, nyelvének fennmaradásáért folytatott munkájáért, Petrusán György, a magyarországi román kulturális értékek megőrzése érdekében végzett pedagógusi, közéleti tevékenységéért, Rézműves Melinda, a roma kultúra megismertetése érdekében folytatott munkájáért.

Sója Dénes Horvátország egyetlen magyar többségű járásának fejlesztéséért, Varga Ilona az előítéletek ellen küzdő újságírói munkássága miatt, a Kassai Polgári Klub, valamint a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága a régióban meghatározó identitásmegőrző tevékenységért részesült a Kisebbségekért Díjban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...